Amerika’dan özüre “tercüme hatası” kılıfı

ANALİZ Erdoğan'ın Amerika gezisinde Başkan Trump'la 23 dakika görüştükten sonra ortak açıklamalar yapıldı. İyi İngilizce bilenler Erdoğan'ın Türkçe yaptığı konuşmanın...

ANALİZ

Erdoğan'ın Amerika gezisinde Başkan Trump'la 23 dakika görüştükten sonra ortak açıklamalar yapıldı. İyi İngilizce bilenler Erdoğan'ın Türkçe yaptığı konuşmanın çevirisinde bir “hata” olduğunu anında fark etti.
Kısa bir süre sonra bu “hata” medyanın da dikkatini çekti. Medya bu “neden tercüme hatası oldu?” sorusuna fazla kafa yormak yerine “skandal” başlığı ile duyurmayı tercih etti. Öyle ki bütün suç tercümeyi yapan kişide kalmış oldu. Oysa ilgili olan herkes iyi biliyor ki o kişi Türkiye'nin en iyi tercümanıdır.
Daha sonra geziyi izleyen gazetecilerden hiç biri tercümanı bulup da “Bu hatayı nasıl yaptınız?” diye sormadı. Olay kapandı.
Oysa burada bir çeviri hatası yok bana göre. Çok planlı ve Türk halkından saklanan bir “özür” gizli bu “hata”nın içinde.
Bunu neye dayandırıyorum? Daha önce de yazdığım gibi o basın açıklamaları bir oyundu. Giriş çıkış sadece 23 dakika süren bir görüşmeden sonra iki lider de yazılı metinleri okudular. O kadar kısa sürede bu metinlerin yazılması mümkün değildir elbette.
Şimdi gelelim dikkat çekici noktalara; Trump konuşurken Erdoğan'a simultane tercüme yapıldı. Oysa Erdoğan'ın kâğıttan okuduğu metin her paragraftan sonra herkesin duyacağı biçimde bir tercüman tarafından yüksek sesle okundu. Konuşma paragraf paragraf tercüme edildiğine göre tercümanın elinde mutlaka metnin İngilizcesi vardı.
Tayyip Erdoğan Türkçe olarak aynen şunu söyledi; “Terör örgütleri ile ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının geleceğini ümit ediyoruz.”
Bu sözler İngilizce olarak şöyle çevrildi; ”And we know that, in terms of keeping up with the principled and committed fight against the terrorists organizations all around the world, we will not repeat the mistakes of the past, and we will continue down this path together.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar