Erdoğan zaferle dönecek!

ANALİZ Herkes nefesini tuttu Erdoğan'ın Trump'la bugün yapacağı görüşmeyi bekliyor. Çünkü Erdoğan “virgül değil nokta koymaya gidiyorum” dedi. Trump'ın geziden hemen birkaç gün önce...

ANALİZ

Herkes nefesini tuttu Erdoğan'ın Trump'la bugün yapacağı görüşmeyi bekliyor. Çünkü Erdoğan “virgül değil nokta koymaya gidiyorum” dedi. Trump'ın geziden hemen birkaç gün önce PYD'ye ağır silah yardımı yapılmasına izin veren kararnameyi imzalaması ilişkileri ister istemez germişti.
Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelediği PYD'ye bu destek kırmızı çizgilerimizin çiğnenmesi anlamına geliyor ve Türkiye'nin buna mutlaka bir karşılık vermesi gerekiyor.
Peki, bu cevap nasıl verilecek? Amerika ile ipleri mi koparacağız? Yoksa makul bir anlaşma zemini bulunacak mı?
Şurası bir gerçek ki Amerika'nın yardım konusundan dönmesi şu anda pek mümkün görünmüyor.
Ama Türkiye'nin de buna karşı yapabileceği çok fazla bir şey yok.
Var da, bunlar gerçekleşirse Türkiye ile Amerika sıcak bir çatışma aşamasına gelebilir. Ya da en iyi ihtimalle iyice bozulan Türk Amerikan ilişkileri nedeniyle Türkiye ağır bir ekonomik ve siyasi hasar alır.
O halde çok gergin olduğu söylenen bu dönemde Türkiye'nin geri adım atması ve durumu kabullenmesi şaşırtıcı olmayacaktır.
Sorun, bunun Türk kamuoyuna nasıl anlatılacağıdır?
Nasıl olacağını şu anda hayal edemiyorum ama Erdoğan'ın Amerika'dan “zafer kazanmış” bir eda ile döneceği tahmin ediyorum.
Ne ederler ne bulurlar bilemem, ama mutlaka “Gittim, gördüm, yendim” havası atılacaktır.
Başbakan'ın “Amerika ile savaşacak halimiz yok” sözleri zaten durumu kabullendiğimiz anlamına geliyor. Demek ki en azından Amerika “Siz merak etmeyin, PYD'yi kullanacağız sonra silahları toplayacağız, bu silahlar asla size karşı kullanılmayacak” garantisi verecektir.
Erdoğan bu garantiyi almadan Amerika'ya gitmez. Hele dönüşünden birkaç gün sonra AKP Genel Başkanlığına hazırlanırken bunu hiç yapmaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar