Mühürsüz pusulalar bazı sandıklardan mı yoksa sandıkların tamamından mı çıktı?

ÖNERİ Bu konuda zihnimde derin şüpheler uyandı.Öncelikle böyle bir açıklamanın tam sayım işlemine geçildiğinde yapılması çok manidar, üstelik YSK'nın kendi yasalarına...

ÖNERİ

Bu konuda zihnimde derin şüpheler uyandı.
Öncelikle böyle bir açıklamanın tam sayım işlemine geçildiğinde yapılması çok manidar, üstelik YSK'nın kendi yasalarına aykırı.
Çünkü 2011'de çıkan kanunla hangi nedenle olursa olsun sandıktan çıkan mühürsüz oy pusulaları kesinlikle iptal ediliyor. Bu durumda YSK'nın “Bu sefer böyle oldu işte” diyerek kendi yasasını çiğnemesi bir hukuk cinayetidir.
İkinci olarak YSK Başkanı ısrarla “sahte oy” olmadığını mühürsüz de olsa bütün pusulaların kendilerinin bastırdığı filigranlı oy pusulaları olduğunu söylüyor.
Bunu nereden biliyor? Çünkü “mühürsüz olduğu gerekçesiyle” iptal edilen veya daha sonradan geçerli sayılan bir oy pusulası zaptı yok YSK'nın elinde. Bu nedenle mühürsüz pusulaların gerçek mi sahte mi olduğunu açıklamak mümkün değildir.
Şimdi gelelim işin en can alıcı noktasına.
YSK Başkanı diyor ki “Seçimde ne kadar mühürsüz pusula kullanıldığını bilmiyoruz. Bu hata sandık görevlilerinin ihmali nedeniyle kasıtlı veya kasıtsız olarak yapılmıştır.”
Mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılması kararı için başvuru bir AKP'li tarafından yapılıyor. Bu kişi belli bir sandık göstererek ve zabıt tutarak başvuruda bulunmuyor, “bu konuda şikayetler olduğunu” dile getiriyor. YSK da “Mühürsüz pusulalar geçerlidir” açıklaması yapıyor.
Bu durumda sorum şu; “Mühürsüz pusulalar herhangi bir sandıkta mı kullanılmış yoksa tüm sandıklarda kullanılmış mühürsüz pusulalar mı var?”
Çünkü bu çok önemli bir ayrıntı. Eğer herhangi bir sandıkta tüm oylar mühürsüz pusulalarla kullanılmışsa bunda sandık kurulunun kasıtlı/kasıtsız hatası olabilir.
Buna karşı eğer tüm sandıklarda bazı oyların mühürü yoksa bunda sandık kurulunu suçlamak mümkün olmakla birlikte akla hile kuşkusunu düşürür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar