Saray, Trump’tan aradığı pası buldu ama…

ANALİZ Hani “Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir” diye bir sözümüz vardır. Amerika'nın Suriye saldırısı buna çok uyuyor. Suriye'nin kimyasal silah kullandığı iddiaları ve Trump'ın...

ANALİZ

Hani “Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir” diye bir sözümüz vardır. Amerika'nın Suriye saldırısı buna çok uyuyor. Suriye'nin kimyasal silah kullandığı iddiaları ve Trump'ın buna tepkisi bir askeri operasyonun habercisiydi.
Bize gelince, Amerikan saldırısı sarayda ve AKP'de büyük sevinçle karşılandı. Adeta “Nihayet gole çevirebileceğimiz bir pas bulduk” duygusu içindeler.
Tıpkı Trump'ın yaptığı gibi Erdoğan da “Perşembenin gelişini çarşambadan” ilan etmişti. Suriye'deki tartışmalı kimyasal silah olayını dile dolayarak “Amerika'nın tepkisine çok teşekkür ediyoruz, ama bu lafta kalmamalı” demişti. Sonra da eklemişti “Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”
Acaba “Türkiye'nin üzerine düşen” nedir? Suriye'ye mi gireceğiz, Amerikan destekli bir savaş mı ilan edeceğiz?
Bu olay içine bizim de düşeceğimiz bir savaşa dönüşebilir mi? Bunun hazırlığı olduğu kesin. Dünkü yandaş gazetelere bakarsanız hepsinin manşetinin yine tornadan çıkmış gibi aynı olduğunu görürsünüz. Her nasılsa hepsi de Erdoğan'ın “Lafta kalmamalı” sözünü manşete çıkarmıştı.
Muhtemelen Amerika bu tür bir “cezalandırma” yapacağını Türkiye'ye de önceden bildirmişti. Yani Erdoğan'ın “lafta kalmasın” sözü zaten gerçekleşecek saldırının bir ön bilgisiydi.
Muhtemeldir ki saray ve iktidar bu saldırıyı referandum için bir koz olarak kullanacaktır. Bugüne kadar Amerika ve Avrupa'dan gelen paslar değerlendirildi değerlendirilmesine de halk pek itibar etmedi.
Örneğin Almanya ve Hollanda'nın AKP'li bakanlara uyguladığı ambargo “Al da at” türü bir pastı. Üzerinde tepindiler “Haddinizi bilin, gelmeyelim oraya, sabrımızı taşırmayın” laflarını duyduk yine ama halk önemsemedi bunları.
Ardından PKK'yı sahaya sürdü Avrupa. O günlere kadar Avrupa'da hiçbir şey yapmayan PKK birden ortaya çıktı, Erdoğan'ın alnına silah dayanmış fotoğrafların altına “öldürün bu adamı” falan yazdılar.
Bu da Avrupa ülkelerinin “Evet'e destek olmak için attıkları muhteşem bir pastı” ama halk yine yemedi.
Şimdi bir savaş durumundayız. Saray ve iktidar büyük bir şevkle “üstümüze düşeni yapmaya hazırız” diyor. Referanduma çok az kala bir savaş hali ortaya çıkması iktidarın “Milli birlik ve beraberliğe en gerekli olduğumuz şu günlerde” klişesini tepe tepe kullanması için Trump'tan atılan müthiş bir pastır.
Ama ben bunun da tutmayacağına inanıyorum. Bu millet artık neyin ne olduğunu görüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar