Şahane U dönüşü “Hayır diyen saygındır”

ANALİZ Referandum süreci başladığında AKP ne yapacağını henüz bilmiyordu. Çünkü Erdoğan meydanlara çıkmamıştı, tam o sıraya denk gelen yurtdışı gezileri nedeniyle anayasa...

ANALİZ

Referandum süreci başladığında AKP ne yapacağını henüz bilmiyordu. Çünkü Erdoğan meydanlara çıkmamıştı, tam o sıraya denk gelen yurtdışı gezileri nedeniyle anayasa konusunda da konuşmuyordu.
AKP'liler sessiz kaldılar bir süre. Ne söyleyeceklerini kendileri bilmiyordu. Erdoğan konuşmadan kimse konuşmaya da cesaret edemiyordu. “Ya ters düşersek” korkusu başbakan dahil herkesin yüreğindeydi.
Sonunda Erdoğan konuştu. Referandumla ilgili ilk açıklaması şöyleydi; “Hayır diyen teröristtir, darbecidir.”
Tabii bu söylem büyük tepki yarattı.
İçlerinde bölücü ve dinci teröre karşı kahramanca mücadele etmiş askerlerden, evladını, kardeşini şehit verenlere, darbe kalkışmasının yapıldığı gece tankların önüne yatandan, Türkiye'yi dünyada şerefle temsil eden sanatçısına, bilim adamına, yazarına kadar milyonlarca hayır diyen vardı.
Erdoğan bir kalemde hepsini terörist, hain, darbeci ilan edivermişti.
AKP'nin sağduyulu olanları da bu söyleme şaşırdılar, kimi sessiz kaldı kimileri ise açıktan “olmadı bu” dedi.
Ancak Erdoğan vazgeçmedi. Israrla sözlerinin arkasında durdu “Hayır demek hendek siyasetini desteklemektir. Hayır demek 15 Temmuz'da tankların önüne yatanlara karşı darbecilerin yanında yer almaktır” dedi.
AKP'nin önde gelenleri çaresiz bu söyleme katıldılar. Koro halinde “Hayır diyen teröristtir” sloganını haykırdılar.
Ancak belli ki bir türlü açıklanamayan kamuoyu anketlerinde halkın bu söyleme tepki gösterdiği net biçimde ortaya çıktı. AKP yönetimi çaresizdi ama Erdoğan'ın bu konudaki ısrarını da kıramıyordu.
Sonunda Erdoğan da tehlikeyi fark etti ki söylemini biraz yumuşattı.
“Hayır diyene ille de terörist demiyorum, ama kimin hayır dediğini hatırlatıyorum” demek zorunda kaldı.
Sonunda bu yumuşatmanın da toplumda etkisi olmadığını gördüler ve Erdoğan “şahane bir U dönüşü” yaparak “Hayır diyen de saygındır” dedi.
Gerçi “Kimlerin hayır dediğini de hatırlatmak isterim” demeyi sürdürüyor ama toplumun zihninde kalan “Hayır diyen de saygındır” cümlesi oldu.
Bu son dakika U dönüşü “hayır diyen teröristtir” söylemine öfkelenen AKP'lileri yeniden Evet'e döndürür mü?
Bir kısmı için mümkün tabii. Ama bana göre halk kararını verdi artık. Bana göre “Hayırdan dönüş” yok. 16 Nisan gecesi bu gerçeği göreceğimizi
düşünüyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar