Yeni rejim darbeye eskisinden daha açık

ANALİZ Başta Erdoğan olmak üzere iktidar ve yandaşları yeni rejimi savunurken “Darbelerin de biteceği” iddialarını dile getiriyorlar.Anlattıkları şu; Yeni rejimde siyasi istikrarsızlık olmayacak. Siyasi...

ANALİZ

Başta Erdoğan olmak üzere iktidar ve yandaşları yeni rejimi savunurken “Darbelerin de biteceği” iddialarını dile getiriyorlar.
Anlattıkları şu; Yeni rejimde siyasi istikrarsızlık olmayacak. Siyasi çekişmeler nedeniyle hükümet bunalımı da yaşanmayacak. Bu durumda darbe ortamı asla yaratılmayacağı için mevcut rejimin en büyük baş belası olan darbeler veya hukuk dışı müdahaleler de tarihe karışacak.
Bu söylem gerçeği tam yansıtmıyor.
Meclis aritmetiği hep bugünkü gibi olursa darbe ihtimalinin azalmasından söz edebiliriz, ancak şunu unutmayalım ki Meclis'in yapısı ve aritmetik dengesi hep bugünkü gibi olmayabilir.
Olası bir örnekle durumu daha ayrıntılı anlatayım; seçimler yapılmış, hiçbir parti tek başına iktidar şansı bulamamış ve başkan da doğal olarak ilk turda seçilememiş. İkinci turda ilk turda birinci olan ve partisi de Meclis'te birinci parti olan ama tek başına çoğunluğu kazanamamış partinin adayı kazanıyor.
Ortaya çıkacak manzara şudur; Başkan çok güçlü biçimde hükümet edecektir ama Meclis'te yeterli sayıya ulaşamadığı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarmada ve arzuladığı kanunların Meclis'ten geçmesinde sıkıntı yaşayacaktır. Çıkaracağı kararnameler anında Meclis'te kanunla düzeltilecek, başkanın eli kolu bağlanacaktır. Bu bir siyasi krize neden olacaktır. Ancak başkan, başkan yardımcısı veya bakanlar hakkında yargı denetimi yapılamayacağı için sorunu aşmak da mümkün olmayacaktır. Sistem gereği yeni bir hükümet kurmak da mümkün olmadığı için başkan ve hükümeti gitmemek için her şeyi yapacak, Meclis ise sadece engellemelerde bulunabilecektir.
Toplumda gerginlik oluşacak, çare bulunması ise mümkün olmayacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar