Erdoğan’ı kim kandırdı?

Bİ SORALIM BAKALIM Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi zekâsından ve kıvraklığından şüphe etmek herhalde safdillik olur. Erdoğan'ın en sert sözleri söylerken bile hesap kitap yaptığı bilinmeyen bir...

Bİ SORALIM BAKALIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi zekâsından ve kıvraklığından şüphe etmek herhalde safdillik olur. Erdoğan'ın en sert sözleri söylerken bile hesap kitap yaptığı bilinmeyen bir gerçek değil. Nitekim bu nedenle aslında “tepki çekeceği” sanılan pek çok söylemi lehine puan olarak yazıldı. Bazı sözleri üzerine “Bunu söyleyen bir siyasetçiye kim güvenir?” diyenler hep yanıldı. Çünkü Erdoğan hitap ettiği kitleyi iyi tanıdığı için en saçma sapan sözlerin bile kendi tabanında ciddi olumlu etki yapacağını bilen bir siyasetçi.
Erdoğan birkaç gün önce siyasi hayatında ilk kez “asla olmayacak” bir cümle sarf etti. “Ey Kılıçdaroğlu” dedi “Yeni anayasada cumhurbaşkanının Meclis'i feshetmesi diye bir şey yok. Yalan söyleme. Eğer bizim düzenlememizde fesih varsa ben cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim” diye sözünü tamamladı.
Erdoğan'dan bugüne kadar “istifa ederim” iddialaşmasını hiç duymamıştık.
Eğer çok emin olmasa asla ve asla “aksini ispat edersiniz istifa ederim” demez. Bunun aksini söylemek Erdoğan'ın aklını ve zekâsını hafife almak demektir.
Ama dedi. Üstelik söyledikten birkaç dakika sonra bunun yanlış olduğunun belgesiyle ortaya çıkmasına rağmen söyledi.
Çünkü birincisi; Erdoğan “fesih yok” dediği halde AKP'nin bastırdığı “Neden evet” broşüründe fesih geçiyor ve üstüne basa basa fesih denilerek sistem anlatılıyor.
İkincisi; AKP'li milletvekilleri anayasa teklifi Meclis'te görüşülürken cumhurbaşkanının fesih yetkisi olduğunu anlatmışlar ve bunun hem demokratik hem de gerekli bir unsur olduğunu savunmuşlardı.
Peki, Erdoğan gerçek böyle olduğu halde nasıl oldu da “Yok böyle bir şey, ispat edilirse istifa ederim” diyecek kadar iddialı konuştu.
Aklıma iki şık geliyor. Öncelikle Erdoğan'ın kelime oyunu yaptığını düşünüyorum. Doğrudur, anayasa metninde fesih kelimesi geçmiyor, bunun yerine “seçimlerin yenilenmesine karar verir” tanımı var. İkisi aynı şey. Siyah ve kara nasıl aynı anlamdaysa fesih ve seçim yenilenmesinin çıktığı kapı da aynı.
Bir diğer faktör ise Kılıçdaroğlu'nun fesihten söz etmesi üzerine aklı evvel danışmanları “Efendim anayasa metninde fesih yok, buradan üzerine gidebilirsiniz” demiş olabilirler. Erdoğan da danışmanlarının sözüne güvenerek ilgiyi maddeyi tam okumadan böyle bir çıkış yapmış olabilir.
Tabii neden ne olursa olsun sonuç değişmiyor. Erdoğan “Aksini ispatla cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim” dedi.
Bu laf artık ortadadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar