Amerika ve Avrupa “O gece ne olduğunu biliyoruz” diyor

ANALİZ Önce Almanya sonra da Amerika “15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen ve örgütünün olduğu konusundaki kanıtlar bizi tatmin etmedi” açıklaması yaptı.En son olarak İngiltere de benzer...

ANALİZ

Önce Almanya sonra da Amerika “15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen ve örgütünün olduğu konusundaki kanıtlar bizi tatmin etmedi” açıklaması yaptı.
En son olarak İngiltere de benzer bir açıklama ile “FETÖ izi konusunda tatmin olmadık” dedi.
Başta saray olmak üzere iktidar bu açıklamalara çok öfkelendi. Birbiri ardına sert açıklamalar yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sen ne bilirsin, sen kim oluyorsun ki, herkes haddini bilecek” türü sözler söyledi.
Tabii muhataplar bu sözleri ne kadar ciddiye alır onu bilemem.
Ancak tam da referanduma giden bir süreçte Türkiye'de çok tepki yaratacak bu açıklamalara acaba neden gerek duyuldu? Darbe gecesi yakalanan cemaatçi onca subay varken “Biz tatmin olmadık” demek herhalde çok gerçekçi bir yaklaşım değil.
Bana göre Amerika ve Avrupa bu açıklamalarla aslında başka bir mesaj vermek istiyor.
O mesaj da bence şudur; “O gece ne olduğunu biliyoruz.”
Bu ciddiye alınması gereken bir durumdur. O gece ile ilgili Türk halkının fazla bilgisi yok. Hatta diyebilirim ki “o gece ile bildiklerimiz gerçeğin sadece yüzde 10'u kadardır.”
En azından o gecenin asıl aktörlerinin hiçbirinin ifadesi alınmadı.
Örneğin Genelkurmay Başkanı'nın derdest edilip götürüldüğünü biliyoruz ama o sırada ne olduğunu nasıl kurtarıldığını bilmiyoruz.
MİT Müsteşarı'nın darbe kalkışmasının öncesinde Genelkurmay'da olduğunu biliyoruz ama oradan çıktıktan sonra ne olduğunu bilmiyoruz.
Başbakanın bir tünelde saklandığını biliyoruz, ama birçok bakanın nerede olduğunu bilmiyoruz.
Cumhurbaşkanı'nın darbeyi “eniştesinden!” öğrendiğini biliyoruz ama MİT'in neden bilgi vermediğini bilmiyoruz.
Göstermelik bir Meclis Komisyonu kuruldu biliyorsunuz. İlgili ilgisiz herkes konuşturuldu bu komisyonda. Buna karşı o gecenin asıl aktörleri Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, MİT Müsteşarı ve ilgili bakanların ifadesine başvurulmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar