Erdoğan tıpkı Kenan Evren gibi oldu

ANALİZ Yaşı tutanlar hatırlayacaktır, 12 Eylül askeri darbesinden bir süre sonra ekibin lideri Kenan Evren yurt gezilerine başlamıştı.Evren'in gideceği yerlerde günler öncesinden hazırlıklar başlardı. O...

ANALİZ

Yaşı tutanlar hatırlayacaktır, 12 Eylül askeri darbesinden bir süre sonra ekibin lideri Kenan Evren yurt gezilerine başlamıştı.
Evren'in gideceği yerlerde günler öncesinden hazırlıklar başlardı. O gün için şehirler süslenir, her tarafa bayraklar asılır, yollar pırıl pırıl hale getirilirdi.
Evren'in geleceği gün bütün devlet daireleri ve okullar tatil edilir, herkes Evren'in konuşma yapacağı alana götürülürdü. Sadece konuşmanın yapılacağı kenttekiler değil, o ilin neredeyse bütün ilçelerinden ve hatta köylerinden bile insanlar şehre taşınırdı.
Sonra Evren ve konsey üyeleri gelir, konuşma alanındaki kürsüye dizilirler, konuşmayı ise sadece Evren yapardı. O sırada “Devlet Başkanı” olarak anılan Kenan Evren halkın büyük tezahüratı altında konuşur, coştukça coşar, onunla birlikte halk da adeta kendinden geçerdi.
Bunu ironi olarak yazmıyorum. Evren gerçekten çok seviliyordu o tarihlerde. Özellikle bugün AKP'ye çok yüksek oranda oy çıkan şehirlerde halkın Evren ve Konsey üyelerine olan sevgisi görülmeye değerdi. İnanmayan gençler o günlere tanık olan babalarına, annelerine, amcalarına, dedelerine sorsunlar.
Bugün aynı meydanlarda Erdoğan'ı aynı coşku içinde dinliyor o kalabalıklar. Çünkü 1980'li yıllarda Evren halkla nasıl konuşuyorsa bugün Erdoğan aynı dili kullanarak konuşuyor.
Evren de sürekli muhalefeti suçlardı. Üstelik Evren döneminde muhalefet de yoktu. Ama o varmış gibi anlatırdı. Daha doğrusu bir tür “dedikodu” yapardı.
Vatandaş kim olduğunu anlamazdı ama Evren “Diyorlar ki” diye başlayan cümlelerle o ana kadar kimsenin bilmediği, gazetelerin yazmadığı, tek kanal siyah beyaz televizyonun da göstermediği şeyleri anlatırdı.
Örneğin komünist yayın yaptığı ileri sürülen “Bizim Radyo'nun haberlerini” anlatırdı Evren. Vatandaş birçok gerçek haberi Evren'in bu güya komünistleri kötülemek için yaptığı konuşmalardan öğrenirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar