Sanki 17 Nisan’da saltanat kurulacak

ANALİZ Referanduma artık bir aydan da çok az bir süre kaldı. 16 Nisan'da sandık başındayız.Peki, 17 Nisan'da nasıl bir Türkiye'ye uyanacağız?Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerine bakarsak zannedersiniz ki...

ANALİZ

Referanduma artık bir aydan da çok az bir süre kaldı. 16 Nisan'da sandık başındayız.
Peki, 17 Nisan'da nasıl bir Türkiye'ye uyanacağız?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerine bakarsak zannedersiniz ki 17 Nisan günü saltanat geri gelecek, padişahlık ilan edilecek.
Erdoğan her şeyi 17 Nisan'a bıraktı. Dünyaya 17 Nisan üzerinden kafa tutuyor. “Göreceksiniz gününüzü” diyor “Avrupa ülkelerinin sürprizlere hazır olması gerektiğini” söylüyor.
Tabii bunları söylerken herhalde referandumda evet çıkacağına inanıyor.
İyi de evet çıkarsa ne olacak? 17 Nisan'ın 16 Nisan'dan ne farkı olacak?
Diyelim ki seçmenlerin yüzde 50'sinden fazlası demokrasinin sona erdirilmesi, parlamentonun işlevinin bitirilmesi, hukuk sisteminden vazgeçilmesi, hak ve özgürlüklerin terk edilmesi yönünde karar alarak ucube anayasaya evet dedi.
Bu yeni rejime hemen 17 Nisan'da geçilmeyecek ki. Her şey eskisi gibi devam edecek. Sadece Erdoğan AKP'ye yeniden kaydolacak, büyük olasılıkla hemen toplanacak bir AKP olağanüstü kongresi ile genel başkan seçilecek. Bir de Hakimler Savcılar Kurulu'nun üyeleri Erdoğan tarafından atanacak.
Yeni rejimin anayasal maddeleri kabul edilmiş olmasına rağmen 2019'daki seçimlere kadar yürürlüğe girmeyecek. Ülke yönetimi 16 Nisan'da nasıl yürütülüyorsa 17 Nisan'dan 2019 Kasım'ına kadar öyle olacak.
O halde Erdoğan neden dünyaya öfke saçarken “17 Nisan ve sonrasını” gösteriyor.
17 Nisan'da konumunda bir değişiklik olmayacağına göre neden şimdi bir şey yapmıyor da ille 17 Nisan'ı bekliyor.
Sanıyorum Erdoğan, referandumdan evet çıkması halinde kendisine sağlanan tüm yetkileri 2019'u beklemeden kullanabileceğini düşünüyor.
Gerçi şu anda da, dayatılan anayasadaki yetkileri kullanıyor. Hükümet onda. Bürokrasideki atamalar Erdoğan'a rağmen yapılamıyor. Yargı atamalarında Erdoğan'ın aksine bir karar alabilmek kimin haddine. Şu anda “sorumsuz” olduğu için zaten yargılanmasını bırakın suçlanması bile mümkün değil.
Ancak 16 Nisan'da çıkacak bir evet, Erdoğan'ın gücüne güç katacaktır. Üstelik önümüzdeki iki yıl boyunca “sorumsuz cumhurbaşkanı” olma sıfatını hala taşıyacağı için canının istediği gibi davranabilecek ama sorumluluğu hükümet üstlenecektir.
Tabii şunu da yazmak durumundayım. Erdoğan dünyaya kafa tutarken ve “gününüzü göstereceğim” derken belki de bunu evet oylarını artırmak için halkı kandırmaya yönelik bir strateji olarak görüyordur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar