Avrupa’da ırkçılık mı, yabancı düşmanlığı mı yükseliyor?

ANALİZ Tanımları çok kolay kullanıyoruz. “Avrupa'da ırkçılık yükseliyor” sözünü sarf ederken “bu söz doğru mu?” diye düşünmüyoruz.Avrupa gerçekten...

ANALİZ

Tanımları çok kolay kullanıyoruz. “Avrupa'da ırkçılık yükseliyor” sözünü sarf ederken “bu söz doğru mu?” diye düşünmüyoruz.
Avrupa gerçekten ırkçı mı?
Irkçılık adı üstünde “ırka dayalı bir üstünlük taslama” demek.
Bunun en tipik örneği Hitler dönemidir. Hitler Alman ırkının “ari” yani “saf” olduğuna inanır ve çok güçlü bir Alman ırkı oluşturmaya çalışırdı.
Bu nedenle kafatası ölçüleri alınır, kişilerin geçmişlere en ince ayrıntısına kadar araştırılır ve safkan Alman ırkının diğer bütün ırklardan çok daha üstün olduğu ileri sürülürdü.
Oysa bugün hiçbir Avrupa ülkesinde “ırk üzerinden” üstünlük taslanmıyor. Hollandalı biri “Flemenkler üstün ırktır” demiyor. Bir Almanın, Fransızın, Belçikalının, İtalyanın da böyle bir iddiası yok artık.
Ama bu ülkelerde ciddi bir yabancı düşmanlığı var. Bu düşmanlık da ırka dayanmıyor. Elbette kültürel farklılıklar nedeniyle bu ülkelerde yaşayanların bir bölümü kendilerinden olmayanları küçük görüyordur ama bunu da ırkçılık yaparak değil kendi yaşam biçimlerinin daha mükemmel olduğu biçiminde açıklıyorlar.
Yabancı düşmanlığının temelinde ise ekonomi yatıyor. Refah seviyesinin daha yüksek olduğu dönemlerde pek çok Avrupa ülkesi kendi vatandaşlarının yapmak istemedikleri işler için az gelişmiş ülkelerden göçmen getirdiler.
İlk başlarda bu herkesin işine geldi. Az gelişmiş ülkelerin insanları görece bir refaha ve lükse kavuşurken, Avrupa ülkelerinin insanları da kendilerince daha kaliteli alanlarda çalışıyor ve gerçekten yüksek gelir elde ediyorlardı.
Ancak geçen 50 yıl sonunda Avrupa ülkelerinde de ekonomi daraldı. Refah toplumları çıkmaza girmeye başlarken işsizlik arttı. Avrupa vatandaşları eskiden beğenmedikleri işlere bile razı olur hale geldiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar