“Hükümeti millet seçiyor” yalanı

ANALİZ Saray ve iktidar partisi “neden evet”i anlatmakta çok sıkıntı çekiyor.Siz bakmayın 18 maddelik bir anayasa değişikliği teklifi olduğuna. Sonuçta hepsi aslında tek madde. O da bir kişiye bütün...

ANALİZ

Saray ve iktidar partisi “neden evet”i anlatmakta çok sıkıntı çekiyor.
Siz bakmayın 18 maddelik bir anayasa değişikliği teklifi olduğuna. Sonuçta hepsi aslında tek madde. O da bir kişiye bütün ülkenin tapusunu vermek. Bir kişinin her şeye karar vermesine milletin de destek olmasını istiyorlar. Bu nedenle milletin kafasını karıştırmak için akıllarına gelen tüm akılsızlıkları anlatıyorlar.
Örneğin diyorlar ki “Bundan sonra bizi kimin yöneteceğine millet karar verecek.”
Laf güzel de içi boş.
Nasıl olacakmış bu; Bugüne kadar milletvekillerini seçiyormuşuz. Onlar Ankara'ya gidiyormuş. Sonra aralarından biri başbakan oluyormuş. Milletin seçtiği ise ülkeyi yönetemiyormuş.
Allah Allah.
Milletin vekil olarak seçtikleri seçilmiş olmuyor mu yani? En azından Tayyip Erdoğan seçilmeden mi başbakan oldu? Şimdiki başbakan Binali Yıldırım seçilmeden mi başbakanlığa oturdu?
Kastedilen şuymuş; Milletten en fazla oy alan partinin başkanı başbakan olurmuş.
Zaten genellikle de böyle oluyor. Bir parti zaten Meclis'te salt çoğunluğu sağlarsa, o partinin genel başkanı da başbakan oluyor.
Ama diyelim ki millet bir partinin tek başına Meclis'te salt çoğunluğu sağlamasına olanak vermedi. Bu durumda da öncelik yine en çok oy alan partinin genel başkanında. Ama eğer o parti dışındaki iki parti veya daha fazlası bir araya gelmeyi başarırsa o zaman diğer partilerden birinin başkanı başbakan olur.
Sonuçta ister en fazla oy alan ister daha az oy alan olsun sonuçta başbakan hep seçilmiş kişidir.
Yeni yöntemde bir kişiyi “Cumhurbaşkanı” olarak seçeceğiz. O her durumda hükümeti kuracak. İşte buna istikrar diyorlar.
Ama o seçilen kişi hakkında halka söylenmeyen bir nokta var. O seçilen kişi halkın seçmediği hatta muhtemelen hiç bilmediği isimlerle kuracak hükümetini ve ülkeyi “seçilmemişlerle” yani bir anlamda “başkanın bürokratları” ile yönetecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar