Halka dayatılan “Başkomutanlık” algısı

ANALİZ Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu günden beri “Ben başkomutanım” sözünü dilinden düşürmüyor. Halka söylediği şu; “Artık ordunun da başı benim, başkomutan olarak...

ANALİZ

Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu günden beri “Ben başkomutanım” sözünü dilinden düşürmüyor. Halka söylediği şu; “Artık ordunun da başı benim, başkomutan olarak ordu benim emrimde.”
Erdoğan'ın bu söylemini AKP'nin diğer yöneticileri ve sözcüleri ve tabii ki yandaşların tamamı aynen benimsemiş durumda. Hepsi “başkomutan” dayatması ile halkın zihninde bir algı oluşturmaya çalışıyor.
Açıkçası konuyu bilmeyen kesimlerde bunu başarıyorlar da. Son örnek Hürriyet'in eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök. Erdoğan'ın “Başkomutan olarak Genelkurmay Başkanı'nı elbette yanıma alıp gideceğim. Başbakan bile istese yanına alır gider” sözlerini dün köşesinde taşımıştı “Aynen katılıyorum” diyerek üstelik.
Cümleye bir daha bakalım; “Başbakan bile isterse yanına alıp gidebilir.”
Genelkurmay Başkanı'nın aşağılanmasına bakar mısınız? Ne yazık ki Türkiye'de bunlar çok normal karşılanıyor artık. İktidarda olmanın güç sarhoşluğu içinde olanlar canlarının istediği herkese en ağır hakaretleri etmekten kaçınmıyorlar. Nasıl olsa hesap soran “Durun yahu” diyen yok.
Şimdi gelelim işin aslına; Erdoğan'ın “Başkomutan benim” sözleri doğruyu yansıtmıyor. Başkomutanlık anayasa gereği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin uhdesindedir. Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi adına bu unvanı barış döneminde temsil eder. Bu yetki bir savaş durumunda bu kez Genelkurmay Başkanı tarafından temsil edilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar