Evet için son çare din istismarı

ANALİZ EVET İÇİN SON ÇARE DİN İSTİSMARI İktidarın önemli bir açmazı var. Anketlerde bir türlü ‘evet'in kazanacağı çıkmıyor. Bazı anket şirketleri zorlamalarla evet...

ANALİZ

EVET İÇİN SON ÇARE DİN İSTİSMARI

İktidarın önemli bir açmazı var. Anketlerde bir türlü ‘evet'in kazanacağı çıkmıyor. Bazı anket şirketleri zorlamalarla evet çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ileri sürüyorlar o kadar.
Çok belli ki saray ve AKP referandumu kazanacaklarına o kadar inanmışlardı ki hazırladıkları anayasa teklifini nasıl anlatacaklarını hiç düşünmemişler.
Şimdi durum şüpheli olunca ne diyeceklerini bilemiyorlar.
Hesapta 18 madde olan anayasa değişikliği aslında tek madde. O da bütün yetkilerin tek adama devredilmesi. Diğer maddeler bunu tahkim etmek için konulmuş.
AKP'lilerin aklına “Erdoğan her şeye sahip zaten, daha ne istiyor ki?” sorusuna bir cevap hazırlamamışlar. Şimdi bunun sancıları çekiliyor.
Durum böyle olunca anayasa maddelerini tartışmak dışında malzeme arayışı başladı.
Bunlardan biri biliyorsunuz Hürriyet Gazetesi'nin kullanılması. Herkes anayasa maddelerini konuşurken Hürriyet'le gerçekleştirilen bir operasyonla konu yine 28 Şubat'a, türban yasaklarına, darbe söylentilerine kaydırıldı. Burada amaç kararsız seçmenleri darbe ve kaos ile korkutarak evet demelerini sağlamak.
Devreye sokulan bir diğer yöntem de aslında alışık olduğumuz klasik din istismarı. Biri çıkıyor “16 Nisan'da evet'in kazanacağını söyleyen hadis var” diyor, bir başkası “Göklerden gelen emirlere kimse karşı çıkamaz” diye ahkam kesiyor, bir diğeri “Allah da bizimle” diye güya kelime oyunu yapıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar