Evet rüzgarı hiç esmemişti ki

ANALİZ EVET RÜZGARI HİÇ ESMEMİŞTİ Kİ Hürriyet'te yazan iktidara çok yakın Abdülkadir Selvi dünkü köşesinde “Evet rüzgarı tersine döndü” başlıklı bir yazı...

ANALİZ

EVET RÜZGARI HİÇ ESMEMİŞTİ Kİ

Hürriyet'te yazan iktidara çok yakın Abdülkadir Selvi dünkü köşesinde “Evet rüzgarı tersine döndü” başlıklı bir yazı yazdı.
Selvi'ye göre ilk başlarda hayli güçlü olan evet rüzgârı yapılan bazı hatalar sonucu etkisini yitirdi.
Ancak Selvi buna rağmen evet oylarının yine önde olduğunu savunuyor. Bunu da resmen açıklanmayan bazı araştırma sonuçlarına dayandırıyor.
Bu tam bir algı operasyonudur.
Hayırların önde olduğunu söyleyemeyen, evetleri artırmada da şu anda fazla başarı gösteremeyen iktidarın Erdoğan'ın çıkışına güvenerek geriye doğru gidip hız kazanma taktiğinden başka bir şey değil bu.
Çünkü Selvi'nin yazdığı gibi hiç bir zaman bir evet rüzgârı esmemişti.
Yaratılmak istenen algı şuydu; AKP'nin son seçimde aldığı oy yüzde 49.5'in üzerine MHP'nin 13-14 oyunu koyduğunuzda ortaya yüzde 65'e yaklaşan bir blok çıkıyor. MHP'de biraz fire olsa bile bu çok büyük olmayacaktır, demek ki evet oranı yüzde 60 düzeyinde çıkacaktır.
Bu hem sayısal güce dayanan güç sarhoşluğunun verdiği bir özgüven hem de “Bu iş bitti, hayırcıların sandığa gitmesine bile gerek yok” psikolojisini yaratmaya dönük bir algı operasyonuydu.
Oysa hesaplar tutmadı. İki partiyi bir araya getirilerek yapılan aritmetiksel toplamın hiçbir araştırmada ortaya çıkmaması, tam tersine MHP'nin tabanının çok öfkeli davranması ama daha önemlisi AKP'de ciddi firelerin çıktığının görülmesi iktidarı panikletti.
Şimdi biraz geriye doğru çekilip sonra hızla ileri fırlayabilecekleri yöntemleri arıyorlar.
Bunun için de en güvendikleri güç Tayyip Erdoğan.
Başbakan Yıldırım “çok önemli şeyler açıklanacakmış” havası vererek “25 Şubat'ta Ankara'daki büyük buluşmamızda herkes görecek” açıklamaları yaparken Erdoğan'ın nerede kaç miting yapacağı, bunun ötesinde düzenleyeceği törenler, kabuller ve katılacağı konuşmalı yemekler organize edilmeye başlandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar