İngiltere Başbakanı Trump’tan mesaj getirmiş

DEDİKODU Ankara'nın önceki gün önemli bir konuğu vardı. İngiltere'nin referandum sonucu “Avrupa Birliği'nden çıkma kararı” almasından sonra Başbakanlığa gelen Therasa May Ankara'da Başbakan...

DEDİKODU

Ankara'nın önceki gün önemli bir konuğu vardı. İngiltere'nin referandum sonucu “Avrupa Birliği'nden çıkma kararı” almasından sonra Başbakanlığa gelen Therasa May Ankara'da Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü.
Resmi görüşmelerden sonra hep bildik açıklamalar yapıldı.
Özellikle yandaş medya İngiltere Başbakanı ile “çok olumlu” görüşmeler yapıldığını yazdı.
İngiltere Başbakanı 15 Temmuz'da yaşananların demokrasi için çok önemli olduğunu söylemiş ve “Bu demokratik tavır sürmeli” demiş örneğin.
Yine May Türkiye'nin önemini vurgulamış Türkiye'yi her zaman dost ve müttefik olarak gördüklerini söylemiş.
Ekonomik olarak da çok güzel gelişmeler olmuş. Ortak uçak sanayi için anlaşma bile imzaladık. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkması da öngörülmüş.
Konuk Başbakanla Suriye, Irak ve Kıbrıs konuları da ele alınmış “ortak adımların ne olacağı”
ele alınmış.
Bunlar her resmi açıklamalarda kullanılan klişelerdir.
Oysa Ankara'daki bazı kaynaklarımın aktardığına göre İngiltere Başbakanı ile yapılan görüşmelerde çok başka ayrıntılar da var.
Theresa May Türkiye'ye gelmeden önce Amerika'nın yeni seçilen Başkanı Donald Trump'la görüştü.
Konuştuğum bazı Dışişleri kaynakları May'ın Trump'tan bazı mesajlar getirdiğini söylediler.
Anlaşıldığı kadarıyla İngiltere de Amerika da Türkiye'nin girdiği referandum sürecinden pek hoşnut değiller. Yapılmak istenen değişikliğin Türkiye'yi demokrasi ve hukuktan uzaklaştıracağına bunun da bir Batı müttefiki Türkiye'nin ortaklıktan kopması anlamına geleceğini düşünüyor.
Trump henüz Türkiye ile direkt temasa geçmiş durumda değil. Nitekim Cumhurbaşkanı bilerek/bilmeyerek bu durumu itiraf ediyor ve “görüşme zemini arıyoruz” diyor. Saray Erdoğan-Trump görüşmesi için talepte bulunuyor belli ki ama bundan henüz sonuç almış değil.
Kaynaklarıma göre işte tam bu sırada May'ın gelişi çok manidar. Bu kaynaklarıma göre May Trump'ın “tarafınızı seçin, ilişkilerimizde flu nokta kalmamalı” mesajını getirmiş olabilir.
İş sadece bununla da kalmıyor. May'den hemen sonra Alman Başbakanı Merkel de geliyor. Hesapta Merkel'in gelişi mülteciler konusundaki protokolün devamı için gibi görünüyor. Ama aynı kaynaklarım “benzer bir uyarı Merkel'den de gelebilir” görüşünde.
Gözlediğim kadarıyla başta Amerika olmak üzere Batı Erdoğan'ın tamamen iç politikaya yönelik esip gürlemesine artık bir cevap verme ve olayı noktalama konusunda kararlı.
Türkiye safını seçmesi konusunda ciddi bir baskıya uğrayabilir. İktidar ve saray bu baskıları “görüyorsunuz işte, bizi kıskandıkları, büyümemizden duydukları rahatsızlık nedeniyle bizi devirmek istedikleri için bakın neler yapıyorlar” deme gücü gösterebilecek mi gösteremeyecek mi? Bunu da kısa bir süre sonra göreceğiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar