Dünya cinayeti mi kıskanıyor yani?

ANALİZ DÜNYA CİNAYETİ Mİ KISKANIYOR YANİ? Başlıktaki “cinayet” kelimesi bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aittir.1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra İstanbul...

ANALİZ

DÜNYA CİNAYETİ Mİ KISKANIYOR YANİ?

Başlıktaki “cinayet” kelimesi bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aittir.
1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra İstanbul Boğazı'na “üçüncü köprü yapılmasını isteyenlere” karşı bir savaş başlatmış ve “Boğaz'a üçüncü köprü cinayettir” demişti.
Erdoğan 1995 yılında “İnşallah bu projeyi hayata geçiremeden yeni hükümet göreve gelir” demişti.
Dün ise “cinayet” dediği Üçüncü Köprü'yü olağanüstü bir törenle kendisi hizmete açtığı gibi “Dünyanın bu tür eserleri kıskandığı için Türkiye'ye saldırdığını” tekrar söyledi.
Boğaz köprüleri ilk köprüden beri tartışılıyor.
Yakın geçmişi iktidar ve yandaşlarının “beyin yıkama” ve “algı yaratma” operasyonlarından öğrenmeye çalışan genç nesil “İlk köprüye de karşı çıkılmıştı” şehir efsanesini de gerçek sanıyor.
Oysa birkaç marjinal dışında hiç kimse ilk köprüye karşı çıkmamıştı.
Ciddi biçimde “Köprüye hayır” dediği söylenen isimler ise köprü yapılmasına değil, köprüden önce bir imar planı yapılmamasına karşı çıkarak “Bu yapılmadan inşa edilecek köprü İstanbul'u kaosa sokar” demişlerdi.
Ancak bugünkü gibi o dönemde de her şeyi kendilerinin yaptığını sanan siyasi zihniyet bu uyarılara kulak tıkamıştı.
Sonuç ortada.
İlk köprü ile birlikte İstanbul'un bütün yapısı bozuldu. Çarpık kentleşme “önüne geçilemez” biçimde gelişti, çirkin yapılaşma kentin bütün tarihi dokusunu bozdu, trafik kâbusa döndü.
Bunun üzerine ikinci köprü yapıldı. Yine aynı tartışma yaşandı.
Köprü yapıldığında adeta “dağ başı” gibi olan yerler yine aynı mantıkla çarpık büyümenin kurbanı oldu, bir önce yaşanan sorunlar geometrik biçimde büyüdü, içinden hiç çıkılmaz hale geldi.
Şimdi sıra üçüncü köprüde.
Bu köprü ise hem çarpık kentleşmeyi daha da körükleyecek hem de bu kez İstanbul'un “nefes almasını” engelleyecek.
Bunları söyleyince bazı aklıevveller “Bu kadar büyüyen bir kentte başka ne yapılacaktı, karşıdan karşıya yüzerek mi geçilecek, her yeniliğe karşı çıkıyorsunuz, beğenmiyorsanız geçmeyin” gibi saçma sapan ve ahmakça bahanelerle saldırıyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar