Suud’da veliaht değişimi

Suudi Arabistan kraliyet ailesinde "kimin yeni kral" olacağı netleşti. Sadakat Konseyi'nin 34 oyundan 31'ini alan Muhammed bin Selman (MbS) veliaht prens ilan edildi. Kral Selman, abisi Abdullah'ın ölümünden sonra 2015'te tahta geçmiş ve...

Suudi Arabistan kraliyet ailesinde "kimin yeni kral" olacağı netleşti. Sadakat Konseyi'nin 34 oyundan 31'ini alan Muhammed bin Selman (MbS) veliaht prens ilan edildi. Kral Selman, abisi Abdullah'ın ölümünden sonra 2015'te tahta geçmiş ve üç ay sonra da Muhammed bin Nayif'i (MbN) veliaht, oğlu MbS'yi de vekil veliaht yapmıştı.
Bu tarihten itibaren veliaht ile vekil veliaht arasında bir iktidar mücadelesi yaşandıysa da alanını genişleten hep MbS oldu. Kral Selman'ın MbS'nin projelerine onay vererek iktidar alanını sürekli genişletmesi aslında söz konusu değişimin yaşanacağının göstergesiydi.
S. Arabistan'ın Yemen'e müdahalesinin, 2030 vizyonunun, Mısır'dan iki adanın alınmasının, Trump yönetimi ile iyi ilişkilerin ve Katar ablukasının arkasındaki isim olarak gösterilen MbS yeni kral olmasını garantileyecek son merhaleye de ulaştı.
MbS'nin yükselişinde Kral Selman'ın ön açmasının yanı sıra Abu Dabi veliahdı Muhammed bin Zeyd'in hem bölgede hem de ABD'de verdiği stratejik desteğin de önemli bir katkısı bulunuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 1.130 Okunma Ortadoğu, İran ve İsrail gerilimine terk edilemez! 16 Nisan 2024 | 189 Okunma Doğrudan ve kontrollü çatışma dönemi 15 Nisan 2024 | 208 Okunma CHP ne yapmak istiyor? 09 Nisan 2024 | 174 Okunma Yeni bir CHP mi? 06 Nisan 2024 | 210 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar