“Zor kararlar zor seçimler...

Bu sözler Ankara ziyaretinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a ait. ABD'nin Rakka operasyonunda YPG'nin rolüne dair sorulara verdiği cevap.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri...

Bu sözler Ankara ziyaretinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a ait. ABD'nin Rakka operasyonunda YPG'nin rolüne dair sorulara verdiği cevap.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşen Tillerson'a verilen mesaj "YPG'den vazgeçin, Gülen'i iade edin" idi.
Bu ziyaretin son dönem Türkiye ve ABD arasında gerginlik sebebi olan sorunları çözmesi beklenmiyordu. Eğer ilişkilerde yeni bir sayfa açılacaksa bunun Erdoğan-Trump ikili görüşmesi sonrası olması beklenir. Ve zaten ziyaret, Halk Bankası genel müdür yardımcısının tutuklandığı ve Adil Öksüz'ün darbe girişiminden beş gün sonra ABD İstanbul başkonsolosluğunca arandığının ortaya çıktığı bir ortamda gerçekleşti.
Tillerson basın toplantısında "Rakka'da kontrolün yerel halka geri verilmesini istiyoruz" dese de YPG'nin operasyondaki rolünü netleştirmedi. Deaş'la mücadele ve İran'ın sınırlandırılması konularını "ortak hedefler olarak" saydı. Ancak YPG konusunda Ankara'nın ısrarını anlamayan Washington, İran'ı çevreleme politikası için Türkiye'ye ne öneriyor belli değil. Tillerson ziyaretinin belki de tek faydası Washington'da "Türkiye politikasını" oluşturan kurumlar arasındaki çekişmede dışişleri kanadının argümanlarını güçlendirecek bir dizi görüşme yapmasıdır. Zira ABD'nin Suriye politikasındaki Pentagon ve CENTCOM'un "askeri -teknik" ağırlığı dışişleri bakanlığının "siyasi- stratejik" öngörülerini uzun süredir gölgeliyor. Obama'dan devralınan bu durum Trump döneminde de değişmedi. YPG destekçisi Özel Temsilci Brett McGurk hâlâ aynı görevin başında.
Türkiye sabırla Trump yönetiminin Rakka operasyonundaki YPG tercihini bekliyor. Şimdilik işaretler Rakka operasyonunun YPG ile yapılacağı ve bunun Türkiye'ye en az zararla nasıl anlatılacağının araştırıldığı yönünde. Bu arada da Washington'daki bazı güç odakları Halk Bankası genel müdür yardımcısını tutuklayarak Rıza Zarrab dosyası üzerinden Türkiye'ye "sopa" gösteriyor. Bu oyunda "bir havuç" var mı onu da yakında görürüz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zamanın Hitler’i hesap vermekten kaçamayacak 24 Nisan 2024 | 937 Okunma Irak ile yeni başlangıçlar 23 Nisan 2024 | 1.306 Okunma Seçim sonrası Türkiye’nin Ortadoğu gündemi 20 Nisan 2024 | 133 Okunma Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 1.138 Okunma Ortadoğu, İran ve İsrail gerilimine terk edilemez! 16 Nisan 2024 | 191 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar