Suriye, Rusya-Esed-İran hattına mı teslim?

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin altıncı toplantısına katılmak için Moskova'daydı. Bu toplantı Kasım 2015 uçak krizinden sonra gerilen ikili...

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin altıncı toplantısına katılmak için Moskova'daydı. Bu toplantı Kasım 2015 uçak krizinden sonra gerilen ikili ilişkilerin toparlandığını ve hatta Suriye meselesiyle yeni bir denkleme girdiğini gösteren önemli bir zirveydi.
Nitekim Rusya lideri Putin görüşme öncesi yaptığı konuşmada ilişkilerin "hızlı bir tempo ile onarıldığını" ve "askeri alanda böyle yakın bir ilişki kurulacağının kimse tarafından beklenmediğini" vurguladı.
Erdoğan-Putin görüşmesi Ankara-Moskova yakınlaşmasının üç düzlemini yakından ilgilendiriyordu.
İlki, Trump yönetimi ile aşikâr hale gelen yeni dünya düzeni arayışındaki güçler dengesi.
Kuşkusuz bu düzlem henüz çok muğlak.
Ancak önemini Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un Alman mevkidaşına söylediği tespitte görebiliriz: "Dünya, kademeli olarak 'Batı-sonrası' döneme giriyor ve çok kutuplu sisteme geçiş yapıyor."
ABD Başkanı Trump'ın Rusya ile yakınlaşma çabasının Washington eliti tarafından neredeyse mümkün olmaktan çıkarıldığı bir ortamda bu tespit klasik ittifak ilişkilerinin mahiyetinin değişeceğini gösteriyor.
Yeni güç dengesinde Türkiye-Rusya ilişkileri sadece Ortadoğu'da değil, NATO ve Avrupa bağlamında da yeni formlar kazanabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zamanın Hitler’i hesap vermekten kaçamayacak 24 Nisan 2024 | 1.212 Okunma Irak ile yeni başlangıçlar 23 Nisan 2024 | 1.339 Okunma Seçim sonrası Türkiye’nin Ortadoğu gündemi 20 Nisan 2024 | 133 Okunma Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 1.142 Okunma Ortadoğu, İran ve İsrail gerilimine terk edilemez! 16 Nisan 2024 | 202 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar