Körfez’le işbirliğinin imkân ve sınırları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez seyahatinin ana gündemi bölgesel işbirliği arayışı. Hem ikili görüşmelerde hem kamuya açık konuşmalarında bu arayışın altını çizdi....

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez seyahatinin ana gündemi bölgesel işbirliği arayışı. Hem ikili görüşmelerde hem kamuya açık konuşmalarında bu arayışın altını çizdi. Sermaye akışı, enerji, ticaret, savunma sanayii ve terörle mücadelede işbirliği arayışının temel sütunlarını oluşturdu.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) dönem başkanı Bahreyn ile ilk toplantısı 2009'da yapılan Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik diyaloğu kurumsallaştırılmaya çalışılıyor. Yine KİK ve Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması için ciddi müzakereler yürütülüyor.
Salı günkü yazımda Erdoğan'ın seyahatinin bölgesel düzeyde jeopolitik bir dönüşümün ilk emarelerinin göründüğü bir döneme denk geldiğini belirtmiştim. Dahası, Trump ABD'sinin bölgeyi İran'a karşı birleştirme sinyalleri verdiği bir süreçte Körfez ülkeleri, Türkiye'yi yanlarında istiyor. Hem ABD ile yürütülecek müzakerelerin niteliği açısından. Hem de İran'ı sınırlandırma hamlesinde etkin olması için.
Bahreyn kralı el Halife'nin Türkiye'yi bölgede önemli "eksen" role sahip bir ülke olarak nitelemesi bunun en açık göstergesiydi. Yine Suud kralı Selman'ın Erdoğan'ı havaalanında karşılaması bir diğer sembolik örnekti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ortadoğu, İran ve İsrail gerilimine terk edilemez! 16 Nisan 2024 | 189 Okunma Doğrudan ve kontrollü çatışma dönemi 15 Nisan 2024 | 208 Okunma CHP ne yapmak istiyor? 09 Nisan 2024 | 174 Okunma Yeni bir CHP mi? 06 Nisan 2024 | 209 Okunma Muhasebe ve yol haritası 05 Nisan 2024 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar