Neden Rakka ve Menbiç?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez ülkeleri seyahati öncesi basın toplantısında Suriye politikasının hedeflerini ve çerçevesini açıkladı. El Bab'ın düşmek üzere olduğunu, yeni hedefin ise Rakka...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez ülkeleri seyahati öncesi basın toplantısında Suriye politikasının hedeflerini ve çerçevesini açıkladı. El Bab'ın düşmek üzere olduğunu, yeni hedefin ise Rakka ve Menbiç olacağını belirtti.
Zira "nihai hedef El Bab değil, bölgenin Deaş'tan temizlenmesi." Çerçeve ise Kuzey Suriye'de 4-5 bin kilometrekarelik terörden arındırılmış güvenli bir bölgenin kurulması ve uçuşa yasak hale getirilmesi.
Kurulacak milli ordu ile de yerli halkın bu bölgeye yerleştirilmesi.
Erdoğan'ın ABD, Rusya ve Almanya ile paylaştığını söylediği bu önerinin "iddialı" olduğu ortada. Ancak 3-4 yıldır Türkiye'nin yaşadığı sorunların temelindeki kriz olan Suriye iç savaşında sahada etkin olmaktan başka bir çıkış yolu bulunmuyor.
Bu yol, birden çok aktörün çelişen menfaatleri arasında bir koordinasyon gerektiriyor.
Öncelikle elbette ABD ve Rusya arasında.
Erdoğan, Deaş ile mücadele konusunun Trump ile Putin arasında muhtemel ilk işbirliği alanı olacağını hesaplıyor. Ve Deaş karşısında Türkiye'nin sahada etkili olmasının müzakere gücünü artıracağını ve dahası YPG hakkında söylenen "ama savaşta sadece onlar etkili" argümanını boşa çıkaracağını görüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 1.137 Okunma Ortadoğu, İran ve İsrail gerilimine terk edilemez! 16 Nisan 2024 | 189 Okunma Doğrudan ve kontrollü çatışma dönemi 15 Nisan 2024 | 208 Okunma CHP ne yapmak istiyor? 09 Nisan 2024 | 174 Okunma Yeni bir CHP mi? 06 Nisan 2024 | 210 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar