CIA direktörünün Türkiye ziyaretinin anlamı

CIA Direktörü M. Pompeo dün Ankara'daydı. Salı gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump arasında gerçekleşen olumlu telefon görüşmesinin hemen ardından.İlk yurtdışı seyahatini Türkiye'ye...

CIA Direktörü M. Pompeo dün Ankara'daydı. Salı gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump arasında gerçekleşen olumlu telefon görüşmesinin hemen ardından.
İlk yurtdışı seyahatini Türkiye'ye yapan Pompeo'nun amacı iki liderin ana çerçevesini konuştuğu konuların detaylarını müzakere etmekti:
Deaş ile mücadelenin stratejisi, El Bab ve Rakka'da birlikte operasyon yapılması, güvenli bölge oluşturulması ve YPG'nin konumu.
Trump'ın Pentagon'a Deaş ile mücadele planı için 30 gün, güvenli bölge planı için 90 gün verdiği esnada istihbarat direktörünü Ankara'ya göndermesinin sıcak ve pratik boyutu anlaşılacaktır.

***
Kuşkusuz hem Erdoğan hem de Trump, Obama yönetiminin 2013'ten sonra ikili "stratejik" ilişkilere verdiği zararı telafi etme niyetinde.
Obama'nın YPG'ye bu zamana kadar verdiği destek ilişkilerin tamirine "dikkatli bir iyimserlikle" yaklaşmayı gerektiriyor.
Menfaatlerin ve politikaların buluşturulması her düzeyde yoğun bir müzakere- pazarlık sürecine dayanacak.
Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonu ile Azez- Cerablus- el Bab bölgesini Deaş teröründen arındırması böylesi bir pazarlığın yapılabilmesinin somut sebebidir.
TSK'nın Suriye sınırında 20 kilometreden öteye gitmesini istemeyen ABD'nin görüşü saha gerçekleriyle değişmiş durumda.
Ve Ankara özel kuvvetlerin ortak harekât planlarıyla Trump yönetimini geniş temelli bir işbirliğine ikna etmeye çalışıyor.
Bu sebeple ABD'nin Deaş ile mücadele stratejisinde Türkiye faktörünün daha öne çıkması şaşırtıcı olmayacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 987 Okunma Ortadoğu, İran ve İsrail gerilimine terk edilemez! 16 Nisan 2024 | 189 Okunma Doğrudan ve kontrollü çatışma dönemi 15 Nisan 2024 | 208 Okunma CHP ne yapmak istiyor? 09 Nisan 2024 | 174 Okunma Yeni bir CHP mi? 06 Nisan 2024 | 209 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar