Referandum sürecinde “Erdoğan” faktörü

Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu için "evet" ve "hayır" kampanyaları şekillenmeye başladı. Anlaşılan her iki cenah da argümanlarını parti siyaseti üzerinden götürmeyecek. Aksine ülkenin "kaderine"...

Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu için "evet" ve "hayır" kampanyaları şekillenmeye başladı. Anlaşılan her iki cenah da argümanlarını parti siyaseti üzerinden götürmeyecek. Aksine ülkenin "kaderine" ve "genel menfaatlerine" odaklanarak kararsızları etkilemeye çalışacak.
İkili kutuplaşmanın ortaya çıktığı bu kampanyada taraflar ister istemez kendi tercihlerini "acil uyarı" unsurunu kullanarak anlatacak. "İstikrarsızlığa" karşı "bölünme"; "teröre" karşı "tek adam" argümanlarıyla. "İkinci kurtuluş savaşına" karşı "Cumhuriyet rejiminin yıkılması" iddiasıyla.
Ancak seçmen davranışlarını sadece uyarıların, olağanüstülük hissinin belirlemesi beklenmemeli. Her zaman "değişim," eğer kıvamında verilirse etkili olacak bir unsurdur.

***
Evet cenahının temel avantajı hem 15 Temmuz'un açtığı meşruiyet alanında yürümesi hem de değişimi sunmasında. AK Parti-MHP bloğu, sistem değişimini "milletin iradesi, kaotik ortamda etkin yönetim, istikrar ve terörle mücadele" temaları ile birlikte savunuyor. Cumhurbaşkanlığı sistemini mevcut sistemin sorunlarını çözecek "tarihi bir fırsat" olarak öne çıkarıyor.
Hayır cenahının reddiyeci pozisyonu ise statükonun değişmesinin daha kötü bir sonuç getireceği yönünde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonrası Türkiye’nin Ortadoğu gündemi 20 Nisan 2024 | 32 Okunma Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 1.137 Okunma Ortadoğu, İran ve İsrail gerilimine terk edilemez! 16 Nisan 2024 | 189 Okunma Doğrudan ve kontrollü çatışma dönemi 15 Nisan 2024 | 208 Okunma CHP ne yapmak istiyor? 09 Nisan 2024 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar