Deprem en erken 2045'te

Gerek referandum cephesinde, gerek savaş alanında yazılacak çok şey var. Bunlara enflasyon mağdurlarını ekleyebilirsiniz. Kafamdakileri yazmaya kalksam sayfanın tamamı yetmez. Ben yine de önceliği depreme vereceğim. Geldi geliyor...

Gerek referandum cephesinde, gerek savaş alanında yazılacak çok şey var. Bunlara enflasyon mağdurlarını ekleyebilirsiniz. Kafamdakileri yazmaya kalksam sayfanın tamamı yetmez. Ben yine de önceliği depreme vereceğim. Geldi geliyor denilen "büyük yıkım"dan söz edeceğim.

Deniz Bayramoğlu "Gündem Özel"in tamamını Ayvacık'taki "deprem fırtınası"na ayırdı. Aslında dört önemli uzmanla İstanbul ve çevresinin geleceği tartışıldı. İlk kez tanıdığım Prof. Dr. Alper İlki yeni denetimli yapılar, eskilerin tahkimi konusunda hayli detaylı bilgi verdi. Hatta buna okullar ve hastanelerdeki sağlamlaştırmanın tamamlandığını ekledi. Ayrıca iki çok önemli hazırlığın bitirildiğini açıkladı:

1- Yeni Deprem Yönetmeliği tamamlandı.

2- Türkiye'nin 2017 deprem riski haritası tamam.

Bu iki çalışmanın tamamlanması için "eli kulağında" dendi.

Eğitim

Medyanın iyi tanıdığı isim Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, deprem eğitiminin daha sık ve uygulamalı yapılmasını istedi. Örneklerini tamamen Japonya'dan verdi. Bu ülkede ana okulundan başlanıp, bilinçlenme yapıldığını anlattı. Hatta öğrencilerin her sene 1-2 gün okullarında yatırıldığını söyledi. Eğer bu konuda çalışma yapmamışsanız "Dua bile okuyamazsınız. Çünkü aklınıza gelmez" şeklinde abartıda bulundu. "Afetlerde ilk 3 gün devleti bulamazsınız"ı ekledi. Yani herkes kendi başının çaresine bakacak.

Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri hazır yeni müfredat çalışmaları yaparken "deprem konusu"na mutlaka yer ayırmalı, kanısındayım. Hem de uygulamalı olarak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar