Suriye’de dengeler değişiyor mu?

Suriye’nin geleceğine dair yapılan tasarımlarda, bazı değişiklikler olduğu anlaşılıyor. Yakın geçmişteki dengelerde, Rusya ile Türkiye ilişkilerin normalleşmesi sonuçlarından biri olarak Suriye...

Suriye’nin geleceğine dair yapılan tasarımlarda, bazı değişiklikler olduğu anlaşılıyor. Yakın geçmişteki dengelerde, Rusya ile Türkiye ilişkilerin normalleşmesi sonuçlarından biri olarak Suriye konusunda örtülü bir uzlaşı içindeydiler. Bu uzlaşı, Türkiye’nin Esad ve güçlerinin varlığına ses çıkarmaması karşılığında İran’ın Türkiye önüne çıkmasına engel olunması biçiminde özetlenebilir. Öte yandan yine yakın geçmişteki dengelerde, ABD İran’ın bölgedeki etkinliğine ses çıkarmayarak Rusya’nın alan açmasına göz yummuş, bunun karşılığında da Türkiye’ye geride durma baskısı yapıp PYD’yi destekleme stratejisi uygulamıştı.

Bu dengenin esas hedefi, Obama yönetiminin İran’ı, tabir yerindeyse, Rusya’dan uzaklaşma arzusuydu.

Obama, beklentilerini gerçekleştirmeden koltuğunu Trump’a terk etti. Yeni ABD başkanının Suriye ile ilgili, kısmen yorum yapmaya izin verebilecek ilk açıklamaları DEAŞ’la mücadelede ABD’nin daha etkin rol alacağı ve İslam ülkeleriyle bu konuda daha fazla işbirliği yapılacağı şeklinde oldu.

Örgütlerin hamileri mi değişiyor?

Trump’ın kast ettiği Müslüman Dünya’nın içine İran’ın girmediği düşünülürse, özellikle Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini ima ettiği akla gelebilir.

Kast edilen ülkelerle daha yakın işbirliği ihtimalinin önce İran, ardından da Rusya’yı son derece rahatsız edeceğine şüphe bulunmuyor. Zira Rusya, herhangi bir ülke ile İran’ın karşı karşıya gelmesini istemiyor, alanda Türkiye’nin olmasını tercih ediyor, dolayısıyla diğer ülkeler alana inerse denetlenemez gelişmeler olmasından, hatta Esad’ın dayanamamasından çekiniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar