Rusya: “Sana söylüyorum kızım, sen anla gelinim”

Kremlin Basın Sözcüsü Dimitri Peskov, Pazar günü cümle olarak kısa, içerik olarak uzun bir açıklama yaptı. Rus basınına yaptığı açıklamada, Putin ile Erdoğan’ın bölgedeki...

Kremlin Basın Sözcüsü Dimitri Peskov, Pazar günü cümle olarak kısa, içerik olarak uzun bir açıklama yaptı. Rus basınına yaptığı açıklamada, Putin ile Erdoğan’ın bölgedeki gelişmelere dair en ince ayrıntıları görüştüklerini ve karşılıklı güvenin son derece sağlam olduğunu söyledi.

Bu açıklama, her iki devletin öncelikle Irak ve Suriye sorunlarına bir bütün olarak baktıklarını gösteriyor. Bölgedeki gelişmeler ifadesi, iki ayrı ülke için iki ayrı strateji uygulanmadığının işareti olarak kabul edilebilir.

Söz konusu ifadenin üzerinde durulmasının nedeni, Rusya’nın bu açıklamayı Türkiye’ye değil ABD’ye yapmış olmasıyla ilgili. Zira ABD, amaçları aynı da olsa Irak’ta başka Suriye’de başka bir strateji uyguluyor. En azından şimdilik Irak’ta rejimi kollayıp Peşmergeleri geride tutarken, Suriye’de silahlı Kürt grupları destekleyip rejimin sarsılmasına çalışıyor. Peskov ise bu politikanın kendileri tarafından onaylanmadığını, meselenin bütüncül olarak değerlendirilmesi gereğine vurgu yapıyor. Türkiye de aynı yaklaşım içinde olduğundan, iki ülke arasında bir sorun olmadığı hatırlatılıyor.

Stratejik çerçeve

Basın açıklamasında Peskov’un üzerinde durduğu diğer konu ise ilk cümlesiyle yakından bağlantılı. Basın sözcüsüne göre Esad giderse, Suriye cihatçıların eline düşecek.

Bu çıkışın gerçekçiliği tartışılır olmakla birlikte, tüm batılı devletlerin tasarımlarıyla uyumlu. Esad’ın radikal grupların iktidara gelmelerinin önündeki engel olarak görülmesi söz konusu olmasaydı, zaten “Arap Baharı”nın rotası Mısır’da değiştirilmez, süreçlere müdahale edilip Esad benzeri yapılar yeniden iktidara getirilmezdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar