ABD ne istiyor?

ABD’nin Suriye politikasının bugüne kadar gelen kısmını değerlendirmek son derece sıkıntılı. Zira, ilk önce akla gelen soru bir politikasının olup olmadığı yönünde oluyor. Bildiğimiz bazı...

ABD’nin Suriye politikasının bugüne kadar gelen kısmını değerlendirmek son derece sıkıntılı. Zira, ilk önce akla gelen soru bir politikasının olup olmadığı yönünde oluyor. Bildiğimiz bazı uygulamaları var ancak bunlar yine bildiğimiz başka uygulamalarla tutarsızlıklar ortaya çıkarıyor.

Açıklanan en belirgin gerçeklik ABD’nin DAEŞ’le mücadele ettiği ile bu mücadele için bir dizi devlet ve grupla ittifak yaptığı. Ayrıca ABD, kendi askerlerinin karada bir savaş sürecine girmelerine de katiyen yaklaşmıyor; kendisi ve/veya koalisyon adına başkalarının savaşmasını tercih ediyor. 

Buraya kadar ABD açısından tutarlı görünen politika, ayrıntılara inildiğinde çelişkiler barındırıyor. Örneğin ABD alanda Amerikan askerinin görünmesini istemiyor, ancak Türkiye sınırındaki binalara bayrak asılınca, burada Amerikan askerlerinin olduğunu öğreniyoruz. Demek ki karada ABD askeri az da olsa var. Denebilir ki, bu kadarcık bir varlık, politikanın genelini bozmaz. O zaman diğer konulara bakılabilir; ki bu diğer konular içinde muhtemelen en karmaşık olanı ABD’nin müttefikleri konusu.

ABD destek halinde

ABD, Suriye’de bir dizi grubu destekliyor, ancak sadece bir tanesini müttefik olarak tanımlıyor. PYD, ABD müttefiki olarak kendisine verilen DAEŞ’le mücadele görevini yerine getirirken bir yandan da ABD ile gelecek senaryolarını konuşan bir oyuncuya dönüşüyor. Ancak aynı ABD, “terör” örgütü olarak tanımladığı ve El-Kaide’nin Suriye kolu olarak ifade bulan El-Nusra ya da yeni adıyla Şam’ın Fetih Cephesi’ne (ŞFC) silah yardımında buluyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar