Seçim Kabinesi ve İl Dengesi

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin gelmesiyle birlikte, AK Parti’de başlayan değişim süreci devam ediyor. Genel Merkez ve MKYK’dan sonra beklenen kabine revizyonu da gerçekleşti. 3. olağanüstü büyük kongreden...

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin gelmesiyle birlikte, AK Parti’de başlayan değişim süreci devam ediyor. Genel Merkez ve MKYK’dan sonra beklenen kabine revizyonu da gerçekleşti. 3. olağanüstü büyük kongreden hemen sonra beklenen ve “yarın olacak, haftaya değişecek” denen kabine revizyonunun bugünlere kalması “mini revizyon” olacak 2-3 bakanlık değişecek söylentilerini doğurmuştu. Fakat beklenenin aksine büyük bir değişiklik oldu ve kimselerin tahmin listesinde olmayan isimler kabinede yer aldı.


***
Bu Kabine Seçim Kabinesi

Açıklanan kabinede 11 değişiklik yapıldı. 6 yeni isim ilk kez bakan oldu. Eski kabinede görev alan 6 isme yeni kabinede yer verilmedi. 2019’da Cumhurbaşkanlığı sistemi ile gelen yüzde 50+1’e dayalı ilk seçim yapılacak. Bu kabinenin önemi burada öne çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017’yi değişim yılı. 2018’i icraat yılı, 2019’u ise seçim yılı olarak planlamıştı. Yani göreve gelen kabine AK Parti’yi dahası Recep Tayyip Erdoğan’ı 2019’daki seçimlere görecek olan kabine. Yüzde 50+1’i alacak kabine.

Bu açıdan değerlendirdiğimizde Erdoğan’ın yeni kabinede yer alan isimlere, kanaatimce ilk kez bakan olan milletvekillerine ne kadar güvendiğini ve onlara ne kadar önemli bir görev yüklediğini görüyoruz.

Göreve gelen bakanlar 2018 ve 2019 seneleri için yol haritası oluşturup, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. Külliyede oluşturulacak özel ekipler bu icraatları ve takvimi denetleyecek. Göreve gelen bakanlar da bu yeni sistemin ve 2019’daki seçimlerin öneminin farkında olarak çalışacaklar. Bakalım bu siyasi otokontrol sistemi ve denetim ne kadar etkili olacak!..


***
Her dönem uygulanan “kabinede il dengesi” bu sefer de ağırlığını hissettirdi. İllerde halef selefler şöyle oldu;

Ankara’dan Tuğrul Türkeş yerine Jülide Sarıeroğlu
Samsun’dan Akif Çağatay Kılıç yerine Ahmet Demircan,

Bursa’dan Mehmet Müezzinoğlu yerine Hakan Çavuşoğlu,

Şanlıurfa’dan Faruk Çelik yerine ise Ahmet Eşref Fakıbaba

Bu noktada anlamlandıramadığım bir husus var. Bakanlar hep büyük illerden oluyor. Peki liyakati yeterli, görevi hakkıyla yapacak isimler 100-200 bin kişilik şehirlerden milletvekili ise bakan olamayacaklar mı? Ya da büyükşehirlerden milletvekili olduktan sonra mı kabinede yer alabilecekler! Bir ile hizmet etmenin gereği o ile bakan olmak mıdır! Bunlar da ayrı bir mevzu…

HAYIRLI CUMALAR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
O Halde; Hepimiz Ferman’ız 15 Şubat 2019 | 99 Okunma O Halde; Hepimiz Ferman’ız 15 Şubat 2019 | 39 Okunma Ankara’nın Bağlarında Kimin Adı Var 18 Ocak 2019 | 130 Okunma İnsanların Hayatına Dokun! 19 Ekim 2018 | 4.782 Okunma “Yeni Havalimanı Yıkılsın!” 22 Eylül 2018 | 110 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar