‘On lira vergi topla bir lirasını cebe at’

Serbest Fırka ya da halkın demesiyle Selbest Fırka kurulmak üzereydi. Gazi kız kardeşi Makbule Hanım'ı da partiye yazdırmıştı. Makbule Hanım, Halk Fırkası'ndan sabah istifa etmiş...

Serbest Fırka ya da halkın demesiyle Selbest Fırka kurulmak üzereydi. Gazi kız kardeşi Makbule Hanım'ı da partiye yazdırmıştı. Makbule Hanım, Halk Fırkası'ndan sabah istifa etmiş öğleden sonra da Serbest Fırka'ya girmişti.

Ağaoğlu Ahmet Beypartinin programını yazıp bitirmişti.  Yakın arkadaşlarını toplayıp anlatmak istedi Serbest Fırka'nın kuruluş ilkelerini:

"Hepsi 11 madde zaten. Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik ilkelerine sıkı sıkıya bağlıyız. Bu ilkeler milletin kılcal damarlarına kadar girecek ve bir daha çıkmamaları için her türlü önlem alınacak. Programın ikinci maddesi: Bütün vergiler indirilecek. Bu vergi yükünü bu halk daha fazla kaldıramaz. Hem de almadan vermek Allah'a mahsustur. "

"Ne demek bu"diye sordu avukat ve de Kastamonu milletvekili Besim Bey.

"Ne demek olacak! Bugüne değin biz vergi toplayıp kulağımızın üstüne yattık.  Bundan böyle geceli gündüzlü çalışıp aldığımızın karşılığını vereceğiz. Dahası vergi toplamadaki yolsuzlukları da kaldıracağız. Bugün vergi toplayan devletten ondalık alıyor; On lira topladın mı bir lirası cebe. Neyse.. Üçüncü madde devlet gelirleri verimli harcanacak. Yani büyük yatırımların yükünü sadece bir tek kuşak taşımayacak. Devlet harcamaları çarçur edilmeyecek. Evet, dördüncü madde para değerini sağlamlaştırılacak. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 669 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.790 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.242 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 668 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar