Tehlike çanları çalıyor!

Themis Araştırma Şirketi, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü adına, 2016'da, 11-16 Mayıs tarihleri arasında bir araştırma yaptı. Koray Yücel'in yönettiği bu araştırma, İstanbul'un 15 ilçesinde...

Themis Araştırma Şirketi, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü adına, 2016'da, 11-16 Mayıs tarihleri arasında bir araştırma yaptı. Koray Yücel'in yönettiği bu araştırma, İstanbul'un 15 ilçesinde yaşayan toplam 1283 seçmen ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Amaç, siyasi gündeme ilişkin ve yaşam biçimi ile ilgili tercihlerin hangi yönde şekillendiğinin tespit edilmesiydi.
Ankette, farklı sorular söz konusu; fakat benim dikkatimi çeken, “Hangi inanç sistemi size uygun” sorusuna verilen cevaplardaki çıkan sonuç. Oranlar şöyle: Kendisini ateist olarak tanımlayanlar % 6,6; “Allah'a inanıyorum, peygamberlere inanmıyorum” diyenler % 5,3… Müslümanım diyenler % 86,9; Hristiyan % 0,7; Musevi % 0,5.
Konda'nın 2010'da yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki ateist oranı % 2,3 iken; bu oran 2015'te 2,9'a yükselmiş. Themis'in araştırmasına göre, İstanbul'u baz alırsak, bu oran iki kat artmış durumda. Buna deistleri de katarsak, İslam'a inanmayanlarda ciddi bir yükselme söz konusu.
Anketler; ateist, deist ve agnostiklerin eğitim seviyelerinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Yüzde 72 üniversite, yüzde 17 yüksek lisans veya doktora, yüzde 7 lise mezunu. Bu rakamların üzerinde durulması gerekir! Mesele sadece bu da değil; inanan eğitimli gençlerimizle konuştuğumuzda fark ediyoruz ki dini alanda zihinlerinde cevap bulmamış onlarca soru var. Kimileri araştırmayı tercih ederken, kimileri “beklemeye” alıyor.

SORUN NEREDE?

Laik bir ülkeyiz ve hukuk devletiyiz. İnsan hakları ve özgürlükler temelinde ele alınması gereken inanç, dinin içinde de özgürlükler alanı. Ayet açık: “Dinde zorlama yoktur.”
Ancak şu soruyu sormak durumundayız: İnançsızlık neden yükseliyor? Bu durumda, insanları dinden uzaklaştıran faktörleri tespit etmek gerekir. Dinsiz ailelerin çocukları dinsiz oluyor diyerek, ucuz polemiklerle bir yere varılmaz. Aksine, ateistlerin yüzde 84'ü Müslüman ailelerde yetişmiş. O zaman soralım; bu sonuç Müslümanların yaşam biçimlerinin bir sonucu mudur? Siyaset ve sosyal hayatta dindar kimliklerin sergiledikleri tutum, buna zemin hazırlıyor mu? Reddediş, aklî ve bilimsel nedenler içeriyorsa, bu takdirde, rasyonel bir İslam düşüncesi neden oluşturulamadı?

YAPILAN HATALAR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha üstündür! 27 Kasım 2023 | 377 Okunma Bir toplumun DNA testi: ENFLASYON... 20 Kasım 2023 | 256 Okunma Bugün ölen adaletti 13 Kasım 2023 | 319 Okunma Ülkeler ahlaksızlıktan çöker! 06 Kasım 2023 | 192 Okunma Ne mutlu Türk’üm diyene! 30 Ekim 2023 | 194 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar