Aşırı avlana avlana istavrit kalacak fotoğraflarda

'Rutinden çık, her zamankinden farklı şeyler yap, kış havasına girip eve kapanma, gez sokaklarda' kampanyam hızla devam ediyor. Artık nasıl gaza geldiysem, geçen hafta sonu kendimi balıkçı gemisinde buldum. Sık...

'Rutinden çık, her zamankinden farklı şeyler yap, kış havasına girip eve kapanma, gez sokaklarda' kampanyam hızla devam ediyor. Artık nasıl gaza geldiysem, geçen hafta sonu kendimi balıkçı gemisinde buldum. Sık sık balığa çıkan arkadaşlarım, "Ayşe yarın sıkı giyin, balığa çıkıyoruz" dediler.
Cumartesi Sarıyer'de buluştuk ve Torlaklar 2 gemisine gittik.

BALIKÇILIK BİTİYOR 
Bizimkiler bu işin meraklısı olduğu için, gemi ahalisi bizi büyük bir coşkuyla karşıladı. Demli çaylar, yakılmayı bekleyen mangal, deniz ve harika muhabbet... Güneş de tüm sıcaklığıyla yüzümüzde; daha ne olsun yani... Balıkçı gemisi Torlaklar 2'nin reisi Karadenizli İlyas Torlak, 40 yıldır balıkçılık yapıyor. Bu, aile işi... Gemide yatıp gemide kalkıyor.
Ağların üstünde oturmuş çay içerken, konu konuyu açıyor ve İlyas Reis anlatmaya başlıyor. "Balıkçılık bitti bitiyor, denizler elden gidiyor, balık kalmadı" isyanıyla konuya girip "7.5 ay balıkçılık yapabilecekken, sezon 2.5-3 ayda bitiyor" diyor.
Peki neden? Hadi benim için gemiye binip balığa çıkmak zevkli, eğlenceli ve farklı bir deneyim ama onların hayatı bu. İyice dinleyip dertlerini not alıyorum.
Şöyle devam ediyor Torlak: "Balıkçılıkta iki sistem vardı; gırgır ve trol (ağ). Şimdi orta su trolü diye bir şey çıktı. Bu yolla avlanmak, denizlere büyük zarar veriyor. Avlanma derinliğinin 24 metreden yukarı olmaması lazımken, 5 metrede balık avlıyorlar. Balığın geçiş sürecini ve ekolojik sistemi bozuyorlar." Balıkçılıkta da 'yağmalayalım, cebimizi dolduralım da gerisi umurumuzda değil' sistemi çalışıyormuş yani. İstanbul bölgesinde denetim olmadığını çünkü Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün yeterli kadroya sahip olmadığını söylüyor. 18 bin ruhsatlı balıkçı teknesi varmış.
Torlak durumu şöyle örnekliyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fenerbahçe cinsiyetçi ayrımcılığa dur diyor 15 Kasım 2018 | 4.317 Okunma Yağmur’un sınavı ve babasız kızlar... 14 Kasım 2018 | 6.250 Okunma Çağan Irmak’a ‘Issız adam’ sürprizi 12 Kasım 2018 | 4.470 Okunma Hazar Ergüçlü-Onur Ünlü çiftine çifte standart 08 Kasım 2018 | 3.958 Okunma Polisi aramayan da suça ortaktır! 07 Kasım 2018 | 3.845 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar