‘Eblehleşme’nin sağlaması…

Pisa sonuçları; eğitimde yıllardır konuştuğumuz reformların uygulamaya geçmediğini; sanayicisinden ticaret adamına, eğitimcisinden işverenine insan kaynaklarının söz konusu olduğu her sahada...

Pisa sonuçları; eğitimde yıllardır konuştuğumuz reformların uygulamaya geçmediğini; sanayicisinden ticaret adamına, eğitimcisinden işverenine insan kaynaklarının söz konusu olduğu her sahada gözlemlenebilen bir durumu; rakamlarla ortaya koydu.
Asıl mesele bu rakamları gördükten sonra ne yapacağımız. Kendimizi kandırmaya devam mı edeceğiz yoksa eğitimde gerçekten zihniyet ve paradigma değişikliğine mi gideceğiz! Umarım savunma refleksiyle birincisini yapmaz; ikincisinin yollarını ararız.
Bu sonuçlar bizi gelecek adına kaygılandırdı. 77.7 milyon olan ülke nüfusunun %16.5'ini oluşturan gençlerin eğitim ortalamasıyla yüzleştik.
Uzun süredir eğitim üzerine farklı grup ve kuruluşların çalışmalarına katılıyorum. Bu alanda rapor oluşturmaya çalışan İstanbul Sanayi Odası, Müsiad gibi birçok kurum ve kuruluş da var. Bu veriler üzerine farklı platformlarda konuşulanların bir özetini paylaşmak istedim. Yazdıklarım şahsi görüşlerim değil; sahadan isimlerden dinlediklerim ve verilere dayalı değerlendirmeler.
Pisa sonuçları bize ne anlatıyor?
Pisa; ülkelerin kendilerini analiz etmelerine imkan veren bir ölçme tekniği.
OECD'ye üye ülkelerin kendi rızalarıyla katıldığı bir sınav. Bu sınava OECD üyesi olmadan katılan ülkeler de var. Değerlendirme sonuçları ülkeleri yargılamak amaçlı yapılmıyor. Tam tersi “nerede hata yaptım” sorusunun cevabını araştırmaya imkan tanıyor, ülkelerin kendi analizlerini yapmasına fırsat verecek şekilde düzenleniyor.
Sınavlar her üç yılda bir, ülkelerin 15 yaş ortalamadaki eğitim seviyesini görme imkanı doğuruyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nükleer silahların gölgesinde 13 Nisan 2024 | 100 Okunma Düşünce tarzını değiştirmek 06 Nisan 2024 | 259 Okunma İsrail ordusunun yabancı askerleri 30 Mart 2024 | 373 Okunma İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği demek 23 Mart 2024 | 201 Okunma Türkiye’yi taşıyacak düşünce kapasitesi nasıl gelişir? 16 Mart 2024 | 165 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar