AKP , MHP’yle koalisyon kurar mı?

Cumhur-başkanı Tayyip Erdoğan, bütün tarafsızlığını kuşanarak Cumartesi günkü MÜSİAD konuşmasında CHP ve HDP’ye verdi veriştirdi. CHP’ye seçim vaatleri yüzünden, HDP’ye ise...

Cumhur-başkanı Tayyip Erdoğan, bütün tarafsızlığını kuşanarak Cumartesi günkü MÜSİAD konuşmasında CHP ve HDP’ye verdi veriştirdi. CHP’ye seçim vaatleri yüzünden, HDP’ye ise “Bir taraftan din istismarı yapacaksın , öbür taraftan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldıracaksın. Diyanet İşleri neden her inanca eşit mesafede olacakmış? Bu milletin inancı belli” diye kızdı.

Ardından, beyannamelerinde olmadığı halde her iki partiyi de imam hatipleri kaldırma girişimiyle suçladı.
Tesadüf o ki aynı gün Ahmet Davutoğlu da seçim kampanyasının ilk durağı Erzurum’da HDP ve CHP’ye yükleniyordu. Davutoğlu , dün de konuşmasının en sert bölümlerini sistemin en küçük partisi olan HDP’ye ayırmıştı.
Nereye varmak istediğimi fark ettiniz mi? İktidar cenahı öncelikli olarak HDP, ardından CHP’ye yüklenirken, MHP’ye karşı farklı bir dil kullanıyor. Yine eleştiriyor ama diğer partiler kadar ağır ithamlarda bulunmuyor.
Keza MHP’li siyasetçiler de Erdoğan’a yönelik bildik eleştirilerini dillendiriyor ama çok keskin bir dil kullanmıyor.
Nedeni basit. HDP’nin barajı geçmesi ve buna eş zamanlı olarak Ak Parti oylarının 2-3 puan düşmesi durumunda, Türkiye’nin geleceğinde bir koalisyon ihtimali var. Ve belli ki iktidar bloğu, böyle bir senaryoda MHP’yle koalisyon seçeneğini birinci öncelik olarak görüyor.
Tabii henüz bunları konuşmak için çok erken. Bugünden tahmin yürütmek gerekirse, bana göre 7 Haziran gecesi en olası senaryo, HDP’nin barajı geçtiği ama Ak Parti’nin 276 milletvekilini geçerek tek başına iktidar olduğu senaryodur. Tek başına iktidar ama güçlü bir muhalefet. Bu senaryoda Ahmet Davutoğlu yeniden Başbakan olur, yeni bir üslup tutturur, muhalefet güçlenir ve Tayyip Erdoğan’ın hükümet üzerindeki nüfuzu azalır. Başkanlık hayal olur.
Daha düşük olasılık, Ak Parti oylarının %40-42 bandında kalarak iktidar partisini bir “koalisyona” zorlamasıdır. Bugün bu senaryoyu ele alıyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaklaşan facia 06 Eylül 2018 | 19.994 Okunma Yalancı bahar mı ikinci bahar mı? 30 Ağustos 2018 | 13.714 Okunma Bu mu devlet aklı? 26 Ağustos 2018 | 15.966 Okunma Lale Devri bitti! 23 Ağustos 2018 | 14.784 Okunma Mutsuzluk beter umutsuzluk daha beter 19 Ağustos 2018 | 10.293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar