Lozan'dan önce ne idi?

Lozan'a kafayı takan padişahlık/halifelik-severler, Parvus'un, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Türk Yurdu'nda yazdığı Türkiye'nin iktisadî vaziyetiyle ilgili vereceğim kısmını okusunlar. (Ey...

Lozan'a kafayı takan padişahlık/halifelik-severler, Parvus'un, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Türk Yurdu'nda yazdığı Türkiye'nin iktisadî vaziyetiyle ilgili vereceğim kısmını okusunlar.

(Ey İslâmcılar! O zaman "Osmanlı" yanında "Türkiye" de deniyordu.)

Parvus takma isim. Bir Rus Yahudisi. Çarlık'tan kaçıp geliyor. Sonra 1915'te, Almanya'ya gidiyor. Lenin'i vagonla Rusya'ya gönderen "komünist". 1924'te Almanya'da öldü.

Türkiye'de iktisatçılar Parvus'u iyi bilirler. Kompo teorileri üretenler adamı Alman ajanı yapmışlardır. Zenginliği gayrimeşru yolla elde etiği yazılmıştır. Her ne kim ise ve her ne emel peşinde ise... Aradan çok zaman geçmiş ve tarih hükmünü vermiştir. Girişini aldığım makalede, Lozan'da, Duyun-i Umumiye'nin kaldırılmasının nasıl elzem olduğunu gösteren bariz işaretleri buluyoruz.

Ve Almanya... Şimdi, bizi daraltmak, boğmak isteyen Almanya (veya bütün Batı), neyin peşinde olduğu da Parvus'un kaleminde açıklığa kavuşuyor.

"Ben Avrupa'nın Türkiye ile iki taraftan mücadele et­tiğini birkaç defalar irâe eylemiş idim [göstermiştim]. Avrupa, Türkiye ile bir taraftan orduları vasıtasıyla muharebe ederek Memâlik-i Osmaniye'den mütemadiyen parça parça yerler almakta olduğu gibi diğer taraftan da kendisinin kuvâ-yı maliyesi [mali kuvveti] sayesinde Devlet-i Osmaniye'yi büyük borçlarla bağlayarak devlet-i müşarunileyhayı hem iktisaden, hem de siyaseten taht-ı esaretine [esaret altına] almaktadır. Avrupa, hariçten indirmekte olduğu darbeleriyle istiklâl-ı Osmanî'yi [Osmanlı'nın bağımsızlığını] mah­vetmekte olduğu gibi, dahilde icra eylemekte bulunduğu muamelât-ı maliye vasıtasıyla da Türkiye'yi bir sermaye­dar müstemlekesi [sömürgesi] hâline düşürmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar