Devlet Bey'e arz olunur! Uçum'dan inciler!(1)

Saray'ın başdanışmanı Mehmet Uçum, "Türk"ü siliyor. "Türk milleti" değil; "Türkiye milleti" denmeliymiş. Mehmet! Siyaseti yeteri kadar takip etmiyorsun! Böyle danışman mı olur! Kaç yıl geçti bu...

Saray'ın başdanışmanı Mehmet Uçum, "Türk"ü siliyor. "Türk milleti" değil; "Türkiye milleti" denmeliymiş.

Mehmet! Siyaseti yeteri kadar takip etmiyorsun! Böyle danışman mı olur! Kaç yıl geçti bu tartışmanın bitişi üzerinden! 'Türkiye milleti' diyelim diyenler ilmî veriler karşısında susmak zorunda kaldılar. (Mehmet! Bizim "Türk Adını Silme Planı" kitabımız var. Tartışmalar bir bir sıralanmıştır. Bir yerden temin ediver. Ben de de yok. Olsaydı gönderirdim!)   

Bak Mehmet! Tekrar hatırlatayım: "Türkiye" yer adı... Millet adı nasıl olacak? Üstelik Türklerin yaşadığı yer anlamına geliyor. Anadolu'ya geldiğimizden beri böyle... Sadece Anadolu mu? Orta Asya'da bin çeşit etnisite var ama tamamı Turcae/Türkistan diye anılagelmiştir. "Türk" adlandırması birinci yüzyıla kadar gider. Eski komünistsin ya... Bilmezsin belki... Arap coğrafyacılar, ilim adamları, hemen bütün Orta Asya'yı da Türklerin ülkesi görmüşler ve böyle anmışlardır.

Mehmet, gel, yaklaş... Kulağına bir şey diyeceğim... Türkiye'nin adının "Anadolu" olması gerektiğini de tartışmışlardı. Ne zaman biliyor musun? Cumhuriyet kurulduktan hemen sonra "Anadolu Mecmuası" çıkarılmıştı. Maddî destek M. Kemal'e muhalif Hüseyin Avni'dendi. 1924'ten 1925'e ancak 12 sayı yayınlanabildi. Kimlerin imzası vardı bu dergide? Ben sıralamayacağım. Sonra çok duyulacak isimler yazmışlardır. (Hüseyin Avni Ulaş, Anadoluculuğun teorisyeni Nurettin Topçu'nun ilk hanımının babasıydı.) Dergiye ulaşman çok kolay Mehmet. Çünkü yeni harflere aktarıldı bu dergi. TTK'den istet. Veya Saray'ın kütüphanesinden temin et. Bu köşede zamanında dergiden ve muhtevasından bahsettik.)



YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar