Sadece metal yorgunluğu değil asfalt bile bozuk!

Son yıllarda, özellikle ağır tonajlı araçlar, oto yollarda, kendi şeritlerinde giderken kaza yapıyor, onlarca insan hayatını kaybediyor. Bu tür kazaların büyük kısmı, virajlarda meydana geliyor. Usta...

Son yıllarda, özellikle ağır tonajlı araçlar, oto yollarda, kendi şeritlerinde giderken kaza yapıyor, onlarca insan hayatını kaybediyor.

Bu tür kazaların büyük kısmı, virajlarda meydana geliyor. Usta sürücüler, "viraja girerken yavaşlamak, dönüş sırasında hızını korumak, çıkışta gaza basmak gerekir" diyor. Kazalar sadece bu kurala uymamaktan mı meydana geliyor, yoksa başka sebepleri mi var?

***

Kimyacı bir dostum, sorunun büyük ölçüde asfalt kalitesinin dünya standartlarına uygun olmamasından kaynaklandığını iddia ediyor:

"Hükümet her fırsatta otoyollarla övünüyor. Oysa otoyollar ve benzeri yatırımlar Osmanlı'dan beri süre gelen yap-işlet- devret yöntemi ile konsorsiyumlara yaptırılıyor. Bu şirket gruplarına kâr garantisi ve imtiyazlar veriliyor. Fiyat olarak da dünya standartlarının beş misli fazlasına kadar ödemeler yapılıyor. Bu yüksek fiyatlara rağmen otoyollar standartların çok altında yapılıyor.

Otoyolların üst yapısı, tabandan başlayarak, üst yapı tabanı, alt temel, temel, bitümlü temel ve binder aşınma tabakası yapılandırılır. Bunun yanı sıra, toprak seviye kodu, üst yapı tabanı tesviye kodu ve banket ile desteklenerek; kayma, yıpranma, tümsekleşme önlenmiş olur. Bu işlemler sonrası asfalt tabaka uygulamasına geçilir. Otoyollarda, özellikle ağır tonajlı araçların geçişi için en  alta 10-20 cm. kalınlığında bitümlü temel tabakası, orta kısma 5-10 cm. kalınlığında binder tabakası, üst kısma da 7-10 cm. kalınlığında aşınma tabakası atılır. Bu asfaltın standardı bellidir. (Ayrıntılar veriyor…)

Asfaltlama aşamasından önce kayma direnci, yorulma direnci, eş değer dingil yükü, absorbe, emisyon gibi hesaplamalar yapılır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.097 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.560 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.094 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 879 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar