Yeniçağ'a saldırıyı kim örgütledi?

TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 1993 yılında siyasi parti liderlerini Anayasa değişiklikleri konusunda toplantıya davet etti. Davete o günün liderleri Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Erdal İnönü, Necmettin Erbakan, Deniz...

TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 1993 yılında siyasi parti liderlerini Anayasa değişiklikleri konusunda toplantıya davet etti. Davete o günün liderleri Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Erdal İnönü, Necmettin Erbakan, Deniz Baykal, Bülent Ecevit, Ahmet Türk, Alparslan Türkeş adına Mehmet Faruk Demirtola, Muhsin Yazıcıoğlu ve Aykut Edibali katıldılar.

Yıllar sonra Cindoruk, üç toplantıda yapılan konuşmalar ve gündeme getirilen önerilerin tutanaklarını, bir önsöz yazarak kitap haline getirdi.

***

Kitaptan bahsetmemin sebebi son yıllarda Millî Anayasa Hareketi olarak başlayıp, Millî Merkez olarak devam eden düşünce grubunun başkanı olan Hüsamettin Cindoruk'un bu kitabı ayrı ayrı MHP'nin 40 milletvekiline göndermiş olması.

Liderlerin, o toplantılarda yaptıkları konuşmalarda Anayasa değişikliklerinin veya yeni bir Anayasa'nın mümkün olan en geniş uzlaşmayla yapılmasının şart olduğunda hemfikir oldukları görülüyor.

Bugün Türkiye'yi rejim değişikliğine doğru sürükleyen, parlamenter sistemi ortadan kaldırarak yerine adı başkanlık ama gerçekte seçilmiş diktatörlük olan bir sistem getiren Anayasa değişiklikleri, AKP'den ve MHP'den birer milletvekilinin çalışmasıyla hazırlandı! AKP'li milletvekilleri değişiklik metni henüz yayınlanmadan, Türkiye'nin rejimini değiştirecek böyle bir girişime gözü kapalı imza verdiler!

***

Peki rejim değişir mi? Cindoruk'un bu konudaki asıl mesajı kitaba yazdığı önsözde:

"Şimdi rejim veya sistem değişikliği dayatılıyor. Bu girişim, 1921 ve 1924 Anayasalarını ve kurucu iktidar iradesini temelden değiştirmeyi amaçlıyor. Köklü bir yeniden yapılanma isteği, devleti yeniden kurma iddiası söz konusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Darbeyi sadece FETÖ mü yaptı?" 04 Şubat 2021 | 3.094 Okunma Demir alma günü gelmişse iktidardan! 03 Şubat 2021 | 1.559 Okunma Yangın topu ve antikor bombası! 02 Şubat 2021 | 3.092 Okunma Bu bir Kenan Evren modelidir! 01 Şubat 2021 | 879 Okunma Sadece Türk-İslâm Dünyası mı aşılanıyor? 30 Ocak 2021 | 881 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar