Dolar Gemiİ Azıya Aldı

At binenler bilir. Hayvan bazen kendisine yön vermek için kullanılar demir parçasını (Gem) dişleri arasına almayı başarırsa artık komut dinlemez hale gelir. Çılgın gibi koşar. Süvarisini tehlikeye sokar. Bu...

At binenler bilir. Hayvan bazen kendisine yön vermek için kullanılar demir parçasını (Gem) dişleri arasına almayı başarırsa artık komut dinlemez hale gelir. Çılgın gibi koşar. Süvarisini tehlikeye sokar. Bu duruma eskiler “Gemi azıya almak” demişler. Bir süre başka gelişmeler için de kullanılır olmuş.

İşte doların durumu bu. Adeta gemi azıya aldı. Çünkü Amerika’nın konut satışından, dayanaklı tüketimine, işsizlik başvurularından açılımını sadece uzmanların bilebileceği kadar harfler ve rakamlarla dolu endekslerine kadar bütün verileri iyi. Üstelik 2017 yılı içinde üç kez veya daha fazla faiz arttıracağı da söyleniyor. Yani anlayacağınız para babaları, kendilerini güvende hissedecekleri, üstelik iyi de faiz alacakları Amerika’ya dümen kırdılar.

Türkiye’de ataklar altında. Özellikle kredi derecelendirme kuruluşları adeta tek bir noktadan emir almış gibi davranıyorlar. Bırakın not kırmayı, not kıracağı söylentileri bile doları yükseltmeye devam ediyor.

Bu fiyatlardan halkım dolar almaz. Ben biraz tanıyorsam yükseldikçe de azar azar satmaya başlar. Demek ki başkaları alıyor. Yani halkın dışında birileri. Muhtemelen yukarıda anlattığım parasını Amerika’nın görece güvenli sularına götürmek isteyenler.

İşte bu nokta çok önemli. Şu anda madem bu adamlar kaçmak istiyor dolar fiyatının düşmemesi gerekiyor. Çünkü eğer düşerse çok kolay bir şekilde ellerinde bulunan Türk Liralarını dolara çevirip kaçarlar. Şimdi acı çekiyorlar. Çünkü dolara geçmek istiyorlar, ama dolara geçtikçe de fiyat yükseldiği için daha az dolar almış oluyorlar.

Yüksek dolar bir anlamda onların çıpası yani.

Ama öte yandan yüksek dolar kurunun ekonomimizi yıprattığı da bir gerçek. Başta enerji olmak üzere bir sürü girdimiz dolarla. İhracatçımız, dolar ile alıp euro ile satıyor. Aradaki çapraz kur da düşük olunca haliyle kar edemez hale geliyor. İthalatçı ise dolar ile alıyor, TL ile uzun vadeli satıyor. Sene sonunda TL bazında kar etmiş görünse de, aynı ürünü bir daha almak istediğinde aslında aynı parayla daha az ürün aldığını fark ediyor. Yani dolar bazında para kaybediyor.

Hal böyle olunca da sıkıntı yaratıyor. Tıpkı gemi azıya alan atlara yapıldığı gibi ekonomimizi, dolarizasyonumuzu yavaş yavaş sakinleştirmemiz gerekiyor. Ne ata ne binicisine zarar vermeden.

BİR DE 1987'Yİ GÖRSEYDİNİZ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 671 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 581 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 465 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 340 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar