Mhp, Ak Parti içinde erir

Belki de eridi bile. Devlet Bahçeli, bizim hafızamızdaki MHP genel başkanları gibi değil. “Başkanlar” dediğime bakmayın. Zaten bir tek, “Başbuğ” Alpaslan Türkeş’i biliriz. Ama onun zamanları...

Belki de eridi bile. Devlet Bahçeli, bizim hafızamızdaki MHP genel başkanları gibi değil. “Başkanlar” dediğime bakmayın. Zaten bir tek, “Başbuğ” Alpaslan Türkeş’i biliriz. Ama onun zamanları farklıydı. Zaten oğlu bile bu durumu tasdik etti.

Bana göre durum şu. Vatandaşlar, siyasi tavırlarını geçmiş bıkkınlıkların da etkisiyle ya travmatik olaylar karşısında kesin tepkiler ile değiştiriyor, ‘2001 ekonomik krizi’ gibi ya da çok yavaş bir şekilde yıllar içinde. Ak Parti’yi iktidara taşıyan süreç ilk duruma uygundu. Türkiye’nin tüm kaderi 6 aylık süreçte değişiverdi. Yeni bir lider, yeni bir parti ve yeni bir ‘düzen’ ortaya çıkıverdi. 

Ak Parti kitlesinin, hareketin ilk filizlendiği Milli Görüş koridorlarındaki kitlenin kat be kat üzerinde olduğu çok açık. Yani Ak Parti, o zamana kadar var olan tüm siyasi görüşlerden pay aldı. Hepsinden katılımlar oldu. Başarı ‘güçlü bir liderlik’ ile bu hamurun içinde topak oluşmadan karılmasıydı. Bugün artık bu durumu tartışmıyoruz bile. Ak Parti içinde “Şu kökenden, bu kökenden” diye konuşulabilecek hiç bir kişi veya odak yok. Monoblok bir yapı oluşturuldu. 

MHP ise geçmişindeki güçlü geleneklere dayalı bir parti. Ne derseniz diyin, toplumsal tabanı var (Veya var dı...). Tanıdığımız, bildiğimiz MHP kitlesinin yapı itibariyle başkanlığa yakın olduğu da ortada. Hal böyle iken Devlet Bahçeli’nin, dolaylı olarak da partinin diğer yetkilerinin açıkladığı, “Mecliste evet deriz, referandumda hayır” şeklindeki ikili tavırın kitlesinin nezdinde bir anlamı yok. Eğer önüne gelirse MHP tabanının ne oy vereceği belli. 

Neden böyle düşündüğümü açıklayayım. MHP’nin savunup da aslında Ak Parti tarafından yapılmayan ne var? MHP son 30 yıldır, PKK ile mücadeleyi savunuyor. Ak Parti zaten kıran kırana bir kavga içinde. HDP’den hiç hoşlanmıyor, Ak Parti Mecliste’ki fezlekeleri savcılara yolluyor. MHP, Suriye ve Irak’da çok daha etkin bir tavır alınmasını istiyor. Bu zaten yapılıyor. MHP, FETÖ’den şikayetçi. Eh, bu kavga kendisinin de veremeyeceği bir şekilde yürütülüyor. Geriye, klasik muhalefet eleştirileri ve “Bunu daha fazla yapabilirsiniz” türü yakınmalardan başka birşey kalmıyor. Belli ki kitlenin iktidar özlemini gidermenin yolu da mevcut MHP’den geçmiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 671 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 581 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 465 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 340 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar