Kürt düşman değil

Perşembe sabahına yurttaşlarımız Cerablus’a yönelik “Fırat Kalkanı” operasyonunun başladığı haberiyle uyandılar. Operasyon resmen, Türkiye’nin desteğindeki Özgür Suriye...

Perşembe sabahına yurttaşlarımız Cerablus’a yönelik “Fırat Kalkanı” operasyonunun başladığı haberiyle uyandılar. Operasyon resmen, Türkiye’nin desteğindeki Özgür Suriye Ordusu’nun, IŞİD’e karşı bulunduğu yerden, söküp atma eylemidir. 
Ama operasyon adından da anlaşılacağı gibi, aynı zamanda PYD/YPG’nin oluşturmaya çalıştığı koridoru kesmeye, Ankara’nın ne zamandır arzuladığı güvenlikli bölgeyi oluşturmaya yöneliktir. 
Operasyon konusundaki yorumlar çeşitli, kimi gecikmiş olmakla birlikte, kaçınılmaz ve yararlı buluyor, başlatılabilmiş olmasını büyük bir diplomatik başarı olarak görüyor, kimi ise, Türkiye’nin bir batağa itildiğini, üst aklın oyununa geldiğini söylüyor.
Harekâtın başarısı konusunda bir şey söylemek için erkendir. Bakalım, PYD/YPG’nin Fırat’ın batısına geçmeyeceği, geçtiği yerlerde de doğusuna çekileceği konusundaki Amerikan güvencesi gerçekleşecek mi? 
Bakalım operasyon ile IŞİD’in bırakıp çekildiği topraklarda kim egemen olacak? 
Bakalım içinde cihatçı unsurların da bulunduğu ÖSO bu bölgede neler yapacak? 
Bakalım TSK ile PYD/YPG arasında bir çatışma çıkacak mı? 
Ve nihayet bakalım TSK girdiği Suriye topraklarından ne zaman ve hangi koşullarda çekilecek? 
Bütün bu soruların yanıtlarını görmeden, TSK Suriye’ye girdi mi, yoksa itildi mi, sorusuna doğru bir yanıt vermek mümkün değil.

***

Fırat Kalkanı operasyonunun başladığı haberinin yayıldığı 25 Ağustos Perşembe günü öğleden sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Artvin’in Şavşat ilçesinde PKK’nin uzun namlulu roketatarlı saldırısına uğradığı haberi geldi. 
PKK’nin Artvin saldırısı ile uzantısı PYDYPG’ye karşı yürütülen Fırat Kalkanı operasyonu arasındaki ilişkiyi görmemek mümkün değildir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 624 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 182 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 85 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 67 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar