Evrenci - evrensel

Sevgili, Silivri’de Can Dündar ve Erdem Gül için haftanın günlerinin anlamı değişmiştir sanırım. Artık günler avukat ziyareti, görüşme ve açık görüşme...

Sevgili, 
Silivri’de Can Dündar ve Erdem Gül için haftanın günlerinin anlamı değişmiştir sanırım. Artık günler avukat ziyareti, görüşme ve açık görüşme günü olarak birbirlerinden ayrılıyordur herhalde. 
Yoksa içeride, pazartesinin perşembeden, cumanın çarşambadan bir farkı yok. Tıpkı uzaklıklar gibi. Can Dündar ile Erdem Gül’e, evleri de, Sidney de aynı uzaklıkta, aynı ulaşılmazlıktadırlar. 
Onun için sana “dünyada her yere aynı uzaklıktaki mekân neresidir” diye sorarlarsa bil ki, yanıtı hapishanedir. 
Bu pazar elimde değil, Silivri’ye yeni girenleri düşünüyorum. 
Bence, yeni girenler, eski girenler, şundan girenler, bundan girenler ayrımı yapmaksızın onları hep düşünmeliyiz. Hatta günün belirli bir zamanında, örneğin tam öğle üzeri, beş dakika süreyle, bizim için içeride olanlara yoğunlaşmalıyız. Bu empati kendi içinde bulunduğumuz durumu daha iyi kavramamızı da sağlar. 
Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı önceki gün yaptığı yazılı açıklama ile arkadaşlarımızı düşündüğünü bir kez daha kanıtlamıştır.

***

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun imzasını taşıyan ve soruşturmanın anayasal teminat altında bulunan basın özgürlüğü ile hiçbir alakası bulunmadığını belirten açıklama beni 31 yıl öncesine, Kenan Evren dönemine götürdü. 
O zaman, bir grup profesör, sanatçı, gazeteci, dünyanın en büyük barosunun başkanı, yıllarca devleti yurtdışında temsil etmiş bir emekli büyükelçi tutuklanıp içeri tıkılmışlardı. Elli ABD Kongre üyesi de, düşünce özgürlüğüyle bağdaşmayan bu davranışı düşünce özgürlüğü adına eleştirmişlerdi. Evren’in Çankaya’da oturduğu ve bu kişilerle ilgili davayı bizzat takip ettiği bir dönemde yaptığı açıklamada devlet söz konusu kişilerin düşüncelerini açıkladıkları için değil, anarşist oldukları için içeri alındıklarını ileri sürmüştü. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 624 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 182 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 85 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 67 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar