‘Mekteb-i Hukuk Talebesi’

Haberi okuyunca, durumumuzun Osmanlı’dan da beter olduğunu düşündüm. Öyle ya, Osmanlı’da “Mekteb-i Hukuk Talebesi”, ağırlığını düşünce ve ifade özürlüğünden...

Haberi okuyunca, durumumuzun Osmanlı’dan da beter olduğunu düşündüm. 
Öyle ya, Osmanlı’da “Mekteb-i Hukuk Talebesi”, ağırlığını düşünce ve ifade özürlüğünden yana koyar, onun için gösteri yaparken, günümüzün Cumhuriyet Türkiyesi’nde hukuk fakültesi öğrencileri tiyatrolarda ifade özgürlüğüne karşı gösteri yapıyorlar. Osmanlı ile Cumhuriyet arasındaki Osmanlı lehine bu fark korkunçtur. 
Evet 22 Mayıs 2015 akşamı tarihi Ses Tiyatrosu’nda Ferhan Şensoy “Ferhangi Şeyler”i oynarken, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültsi’ne mensup kimi öğrenciler önce oyunu protesto ederek yerlerini terk ediyorlar, ardından da dönüp salonu basıyorlardı. 1885 yılında Campanaki tarafından yapılan Ses Tiyatrosu, Osmanlı döneminde bile böyle bir baskını yaşamamıştı. 
Zaten Osmanlı döneminde Mekteb-i Hukuk talebesi, yani Hukuk Fakültesi öğrencisi dini bahane ederek ifade özgürlüğüne karşı gösteri yapmazdı. 
Bilakis, Osmanlı’da da Cumhuriyet’te de hukuk öğrencileri düşüncenin, sanatın özgürlüğü yanında gösteri yaparlardı. 
Evet AKP gericiliği toplumu Osmanlı’nın da daha gerisinde bir noktaya oturtmuştur. 
O bakımdan, Osmanlı heveslisi kimi Tayyiban taifesinin kendisini Osmanlı ile kıyaslamasını hep Osmanlı’ya haksızlık olarak görmüşümdür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar