O türkülerin aslı Kürtçe miydi?

'İSİMSİZ Kürt ozanlarından türkü yürüttüğü' iddialarını irdeleyip nihai hükmü ehline, Neşet Usta denince akla ilk gelen isme havale etmiştim. Şimdi söz, Neşet Ertaş ve halk...

'İSİMSİZ Kürt ozanlarından türkü yürüttüğü' iddialarını irdeleyip nihai hükmü ehline, Neşet Usta denince akla ilk gelen isme havale etmiştim.

Şimdi söz, Neşet Ertaş ve halk müziği otoritesi Bayram Bilge Tokel'de.

* * *

"Sayın Akif Beki,
'Neşet Ertaş intihalci miydi?' başlıklı yazınızın sonunda, nihai kararı şahsıma havale eden cümleniz olmasaydı, hiçbir ciddi dayanağı olmayan o iddialara gülüp geçecektim.
Neşet Ertaş'ın söz ve müziği kendisine ait bütün eserleri tavır, üslup, yorum, ifade ve icra tekniği yönünden öylesine güçlü bir homojenlik gösterir ki... Az çok müzik zevki ve kulağı olan biri, daha ilk cümlede 'Bu Neşet Ertaş türküsü' der. Tıpkı Yunus'un şiirlerinde, Âşık Veysel'in deyişlerinde, Saadettin Kaynak'ın bestelerinde gördüğümüz gibi...
Neşet Ertaş ve benzeri gerçek halk ozanları değil bir başkasının eserini intihal, taklit bile etmezler, edemezler. Ancak taklit edilirler.
Nitekim Neşet Ertaş kadar taklitçisi çok olan ikinci bir sanatçı var mı, bilmiyorum. (Kendisi böyleleri için de 'Kölgede olanın kölgesi olmaz' derdi.)

* * *

O 'sanatının yüzde doksanını borçlu olduğunu' söylediği babası Muharrem Ertaş'ı bile taklit etmemiş, daha doğrusu edememiştir. Onun türkülerini, bozlaklarını, oyun havalarını bile 'Neşetvari' çalıp okumaktan kurtulamamıştır.
Mesela, "Kar mı Yağmış Yüce Dağlar Başına" adlı türküsünü, babasından duyduğu "Bana Gül Diyorlar Neme Güleyim" adlı türküden hareketle bestelemiştir. Fakat bunlar iki ayrı türkü kadar birbirinden farklıdır. (Babasının da bu türküyü meşhur "Gesi Bağları" türküsünden ilhamla havalandırdığını söylerdi.)
Şimdi, babasından bile türkü 'intihal' etmeyen bir isim, adı sanı duyulmadık, üstelik müzikal kültür anlamında hayli uzak olduğu Kürt kökenli bir sanatçının türküsünü alıp üstüne yatacak ya da değiştirerek kendisine mal edecek!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yemek yerine kazığı kimden yiyoruz? 20 Nisan 2024 | 273 Okunma Enflasyonun düşeceğine millet niye inansın? 19 Nisan 2024 | 913 Okunma Türkiye Yüzyılı'nın KDV'si kime hoş? 18 Nisan 2024 | 593 Okunma Istakoz davasının şifreleri 17 Nisan 2024 | 3.243 Okunma AK Parti'de ıstakoz kavgası 16 Nisan 2024 | 3.223 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar