Zahiruddin El-Mubarekfuri

Genelde İslâm âleminin, özelde Hindistan’ın ileri gelen hadis âlimlerinden olan Zahiruddin Er-Rahmani El-Mubarekfuri 14 Ağustos 2017 Pazartesi günü, yerel vakitle akşam namazıyla yatsı namazı arasında bir asra...

Genelde İslâm âleminin, özelde Hindistan’ın ileri gelen hadis âlimlerinden olan Zahiruddin Er-Rahmani El-Mubarekfuri 14 Ağustos 2017 Pazartesi günü, yerel vakitle akşam namazıyla yatsı namazı arasında bir asra yaklaşan ömrün ardından ve ilme büyük hizmetler sunduktan sonra vefat etti. Yüce Allah’tan kendisine rahmet ve mağfiret diliyoruz. Allah mekanını cennet eylesin. 

Bazı medreselerde ve ilmî kurumlarda hadis kaynakları aynı zamanda bir hocadan diğerine nakledilmek suretiyle yazılı kaynakların yanı sıra şifahi yoldan da rivayet edilmiştir. Zahiruddin El-Mubarekfuri de Sahihi Müslim’i bu şekilde en yakın senediyle bilen hadis alimi olarak tanınıyordu. Bunun yanı sıra başta Sahihi Buhari ve İmam Malik’in Muvatta’ı olmak üzere muhtelif hadis kaynaklarını okuyarak icazet almıştı. Hadis ilminde en başta Ahmed Ed-Dihlevi’nin talebesiydi. Onun dışında da Hindistan’ın birçok ileri gelen ilim adamından icazet almıştı. 

Biyografisinde doğum tarihi 1923 olarak geçer. Ancak kendisini tanıyanların aktardıklarına göre o babasından aldığı bilgiye binaen h. 1338, m. 1920 doğumlu olduğunu söylüyordu. Buna göre doksan yedi yaşında vefat etmiştir. 

Mubarekfur yakınındaki Hüseyinabad kasabasında dünyaya gelmişti. Babası yine Hindistan’ın ileri gelen âlimlerinden olan Abdussubhan Hüseyinabadi idi. 

İlk Kur’an-ı Kerim tahsilini küçük yaşta, çok saliha ve saygın bir hanımefendi olan annesi Hadice hanımdan aldı. Sonra kendi doğum yeri olan Hüseyinabad’da küçük bir okulda ilk öğrenimini gördü. Ardından İslâmî medreselerde tahsil görmeye başladı. Birçok ilim adamından ders ve icazet aldı. Delhi’deki Rahmaniye Medresesi’nde tahsilini tamamladı. Ardından kendisi de genç yaşlarından itibaren bu medresede ders vermeye başladı. Sadece bu medresede değil bunun dışında da muhtelif medreselerde ve ilmi merkezlerde hocalık yaptı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 25 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 235 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar