İdrak çağrısı - 3

“Mankurt”,Kırgızromancı Cengiz Aytmatov'un Gün Uzar Yüzyıl Olur isimli romanında anlattığı Nayman Ana Efsanesi'nin tiplemesidir. Efsane şöyle: Juan Juanlar, bir beldeye baskın düzenler ve gençleri...

“Mankurt”,Kırgızromancı Cengiz Aytmatov'un Gün Uzar Yüzyıl Olur isimli romanında anlattığı Nayman Ana Efsanesi'nin tiplemesidir. Efsane şöyle:

Juan Juanlar, bir beldeye baskın düzenler ve gençleri kaçırırlar. Sonra kaçırdıkları gençlerin saçlarını kazıtır, başlarına ıslak deve derisi geçirip, bozkırda otlayan develerin başına çoban olarak koyarlar.

Kızgın güneşin altında bir yandan gencin başında saç çıkmaya başlar, diğer yandan da başındaki deve derisi kurumaya. Zamanla kuruyan deve derisi, çıkan saçları başın içine gömer ve genç hafızasını kaybeder. Sonra gence, yaklaşan herkesin düşman olduğunu ve onu öldürmesi gerektiğini ihtiva eden yeni bir hafıza yüklenir.

Nayman Ana gençlerden birisinin annesidir ve kaçırıldığından be

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 4.450 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.040 Okunma Atatürk anayasası-1924 14 Nisan 2024 | 635 Okunma Sonuca üzüldüm mü sevindim mi? 12 Nisan 2024 | 2.507 Okunma Bayramda iki mesele bizi yakmalı 11 Nisan 2024 | 344 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar