Rusya ateşle oynayınca...

Evet, gelinen nokta, tamamen, Rusya’nın Suriye’de ateşle oynamasının sonucudur. Ve son olay, Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliydi özdeyişinin gerçekleşmesidir.  Rusya’nın Suriye’deki...

Evet, gelinen nokta, tamamen, Rusya’nın Suriye’de ateşle oynamasının sonucudur. Ve son olay, Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliydi özdeyişinin gerçekleşmesidir. 

Rusya’nın Suriye’deki varlığı her bakımdan Türkiye’nin politikaları ile çelişiyordu.

Nasıl, bakalım:

Bir kere Rusya Suriye’ye DAİŞ’le mücadele için gelmedi, bu çok açık.

DAİŞ’le mücadele etrafında oluşan koalisyonu fırsat bilerek Suriye’de varlığını koruma hesabıyla geldi, onun için de, DAİŞ’ten daha çok, Esed’e karşı mücadele eden grupları vurmaya yöneldi.

Esed’le birlikte hareket etti çünkü Esed’in var olduğu bir Suriye Rusya’nın oradaki varlığının garantisi idi.

“Terörle mücadele” adı altında DAİŞ’e karşı konuşlanıyor gözüktü, çünkü böylece yine DAEŞ’e karşı savaşan Batı dünyası ile karşı karşıya gelmemiş olmaktaydı.

Ama Batı dünyası da, yakında Obama’nın ifade ettiği gibi “DAİŞ’ten daha çok muhalif grupları vurduğu”nun farkındaydı. Ancak Obama bunu, o kadar naif bir üslupta dile getirdi ki Putin gibi birisinin bunu duymazdan gelmesi işten bile değildi.

Türkiye ise Suriye ile sınırda bulunuyordu ve Suriye’deki her gelişme Türkiye’nin güvenliğini birebir ilgilendiriyordu.

Rusya’nın Esed arkasında saf tutması ile göçe zorlanan her Suriyelinin ilk durağı Türkiye idi. Türkiye’deki 2.5 milyon Suriyeli, Rus - İran - Esed -Hizbullah sürgünü ile bu topraklara gelmişti.

Ama sorun sadece bu kadar mülteciye ev sahipliği yapmak zorunda kalmak değildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Akşener - Ağalığın ve liderliğin raconu 26 Nisan 2024 | 61 Okunma Tarikatlar, medya ve görünürlük 25 Nisan 2024 | 3.956 Okunma Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 2.328 Okunma Filistin sınavında iktidar 21 Nisan 2024 | 764 Okunma Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar