İktidar ihtimalleri

1 Kasım seçimlerinden sonra iktidar olabilme ihtimalinin de seçimlerde halk eğilimini etkileyeceği açık. Halk en azından seçim beyannamelerinde vadedilenlerin gerçekleşebilmesini, iktidar ihtimali ile birlikte...

1 Kasım seçimlerinden sonra iktidar olabilme ihtimalinin de seçimlerde halk eğilimini etkileyeceği açık. Halk en azından seçim beyannamelerinde vadedilenlerin gerçekleşebilmesini, iktidar ihtimali ile birlikte değerlendirecek. 

Bu yüzdendir ki Davutoğlu Ak Parti adına “Her halükarda iktidarız” diyor, Kılıçdaroğlu, CHP adına “Her parti ile görüşebilen parti biziz” çıkışını yapıyor ve Bahçeli, iktidar olmaktan kaçınan parti görünümünü silmek için MHP adına “Koalisyona varız” açıklamasında bulunuyor.

Açıklamalar her parti için bir şekilde iktidar adayı olmak anlamına gelse dahi, seçmenin bunu sorgulaması kaçınılmaz.

Davutoğlu’nun “Her halükarda iktidarız” sözleri, ilk bakışta “Seçmen iradesi tapulu mu ki?” gibi bir itirazla karşılaşma riskini de taşısa hiç şüphesiz en güçlü iddiayı içeriyor.

Ancak şu ana kadar yapılan kamuoyu yoklamalarında, Ak Parti’nin başarısını istemiyor gözüken ve ona göre sonuç ürettiği izlenimi doğuran şirketler bile yüzde 38’in altında oy oranı, 246 altında da milletvekili sayısı göstermediler. Bu oy oranı ve milletvekili sayısı, evet tek başına iktidar vermiyor. Bu durumda diğer üç partinin koalisyon yapması da mümkün, ancak MHP’nin “HDP ile her türlü birlikteliğe hayır” yaklaşımı, üç partili bir koalisyonu imkansız hale getiriyor ve tek başına Ak Parti iktidarı olmasa bile, ikili, üçlü Ak Parti iktidarlarına kapı aralıyor. O yüzden, hangi parti olursa olsun, iktidar ortaklığını öngörüyorsa, Ak Parti ile işbirliğini dikkate almak zorunda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kim itiraz etmeliydi? 29 Mart 2024 | 25 Okunma Ekonomide geldik “dipsiz kuyu”ya... 28 Mart 2024 | 2.949 Okunma Yarı yarıya düşüş işaret mi? 26 Mart 2024 | 6.670 Okunma Gazze için bir şey yapamama hali 24 Mart 2024 | 802 Okunma İstanbul için farklı bir kayyım formülü mü? 22 Mart 2024 | 1.320 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar