Ah vah muhabbeti

Çocukluğumda Vatan Millet Caddesi'nden geçilirken Menderes yâd edilirdi.-Yaaa, denirdi, Rahmetli bu yolları açmasaydı ne olurdu şimdi hâlimiz.O yollar genişletilirken "bu kadar geniş yola ne gerek var, buraya uçak mı...

Çocukluğumda Vatan Millet Caddesi'nden geçilirken Menderes yâd edilirdi.
-Yaaa, denirdi, Rahmetli bu yolları açmasaydı ne olurdu şimdi hâlimiz.
O yollar genişletilirken "bu kadar geniş yola ne gerek var, buraya uçak mı indireceksiniz" diyenler olmuş. Öbür taraf ileri görüşlü olduğu ve o günden bugünleri gördüğü için direnmiş, genişletmiş yolu.
....
Ben de şimdi ne zaman Suriçi'ne gitsem hayıflanırım.
Keşke yolları hiç genişletmeselerdi, derim.
Keşke buralara kat izni vermeselerdi derim..
Bilerek-bilmeyerek, katliam yol genişletmeyle, Suriçi'ne kat izni vermekle, bahçeli yerlerde bitişik nizama geçmekle başlamış.
Gele gele gele buraya kadar gelmiş.
....
İnsan kime ne diyeceğini de bilemiyor. Suriçi'nde olan olmuş.. Bari dışını planlasaydınız, nereye ne yapılacağı belli olsaydı. Yani bırakın planı.. kireçle çizseydiniz.. Hani hep köyden gelenler diye horlanırlar ya.. Onlar kireci bilir.. Bir işaret koysaydınız.. Onu da yapamadınız.
Yapamayan kim sorusuna cevap bulamıyorum.
Bu şekilde şehir katliamı, yahut yağmalanması her ülkede olur mu?
Hangi dönemlerde olur ve ne anlama gelir.
Mesela 50'ye kadar bu anlamda bir katliam yok. Gasbetme şunun bunun malına el koyma, hile hurda işi ayrı.. Üç katlı 100 yıllık evi yıkıp yerine iş hanı dikmek.. Hazine arazisine ev yapıp sahiplenmek yok o yıllarda. Korkudan mı yok, ihtiyaç duyulmadığı için mi yok.. Yok..
50'den sonra başlıyor.. İlginçtir ara dönemlerde göç de şehrin talanı da yavaşlıyor.
60 ihtilalinde yavaşlıyor.
80 ihtilalinde de yavaşlıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 644 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 509 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 499 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 372 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar