Ver papazı

Erdoğan-Trump görüşmesinin “olumlu” tarafı şu olabilir: Bugüne kadar taraflar sorunlarını konuşabilecekleri bir “zemin” bulamıyorlardı. Bu zemin ABD tarafından, Obama’nın eşsiz...

Erdoğan-Trump görüşmesinin “olumlu” tarafı şu olabilir:

Bugüne kadar taraflar sorunlarını konuşabilecekleri bir “zemin” bulamıyorlardı.

Bu zemin ABD tarafından, Obama’nın eşsiz gayretleriyle ortadan kaldırılmıştı.

Bir önceki yönetimin Türkiye konusunda takındığı hoyrat ve saygısız tavır (temellük ettiği “dil”) bu sonucu icbar etmişti.

İki liderin karşılıklı mesajları, bu dilin tamiri yönünde adımlar atabileceğini gösterdi. En azından, bir “görüşme zemini” bulundu. Bunu, olumlu bir gelişme saymak lazım.

Erdoğan, “Nokta koyacağız” demişti.

Bir anlamda öyle oldu.

Bölgenin geleceğinde terör örgütlerine yer olmadığını kesin ve kararlı bir dille aktaran Erdoğan, aynı zamanda (durum ne olursa olsun) bu konuda esnemeyeceğinin işaretlerini vermiş oldu.

Soru şu:

Müttefikimiz Amerika (çünkü hâlâ bir “müttefik” olarak görülmek ve ona uygun bir muamele istiyor), bir terör örgütü olan PYD’yi desteklemeye ve silahlandırmaya devam eder mi?

Cevap çok açık:

İstikbalde “kazanacaklarına” bakar.

Bu işler biraz da böyledir: Devletler, dış politikalarını “kâr-zarar denklemi” üzerine kurarlar. Amerika, halihazırda getirisi olan bu örgütten Türkiye istedi diye hemen vazgeçmeyecektir, en azından raf ömrü tamamlanıncaya kadar ilişkilerini devam ettirecektir.

FETÖiçin de böyle...

İki ülke arasındaki sorunlara ne kadar vakıf olduğunu (daha doğrusu, çözüm konusunda ne kadar belirleyici olacağını) bilemediğimiz Trump, güler yüzü ve misafirperverliği dışında bir şey göstermedi... “Türkiye ve Amerika arasındaki özel dostluğu kimselerin yenemeyeceğini” söyleyen ve samimiyetinden kuşku uyandırmayan Trump, daha birkaç gün önce, Türkiye ve Amerika arasındaki dostluğa ağır darbe vuran bir karara imza atmış, PYD’ye silah verilmesi yönündeki tasarıyı onaylamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siz CHP'liler hep böyle misiniz? 27 Ekim 2020 | 2.301 Okunma Enver Altaylı, Fetullah'ın asker arkadaşıydı 26 Ekim 2020 | 5.082 Okunma Boşboğazlığın işe yaradığı anlar 16 Ekim 2020 | 2.151 Okunma Bahçeli neden Bişkek uyarısı yaptı? 14 Ekim 2020 | 1.211 Okunma Siyasi ahlak ve Kılıçdaroğlu 13 Ekim 2020 | 3.658 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar